c S

Nekateri bančni razlaščenci vložili zahtevke za pavšalna nadomestila

25.03.2020 10:33 Ljubljana, 25. marca (STA) - Prejšnji teden je 355 razlaščenih imetnikov podrejenih obveznic bank prek VZMD oz. odvetniških pisarn vložilo zahtevke za pavšalno nadomestilo. V VZMD so se odločili zavarovati roke, saj so pridobili različna pravna mnenja o tem, ali se z odločitvijo ustavnega sodišča zadrži tudi rok za vlaganje tovrstnih zahtevkov ali ne.

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvrševanje zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Ustavno sodišče je zapovedalo, da v tem času ne tečejo roki za zastaranje odškodninskih terjatev iz zakona o bančništvu ter za vložitev tožb.

Kljub temu so v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) prek odvetniških pisarn Petre Jereb ter Mira Senice in odvetnikov iz previdnosti zahtevke vložili v imenu vseh razlaščenih obvezničarjev, ki so doslej pristopili k postopkom in sporazumom v okviru VZMD, so danes sporočili iz združenja.

V VZMD so opozorili, da izplačilo na podlagi podanega zahtevka v tem času ni zagotovljeno, saj je ustavno sodišče Banki Slovenije izrecno prepovedalo izplačevanje pavšalnih nadomestil tudi, če so se do začetka učinkovanja zadržanja iztekli vsi zakonski pogoji za ta izplačila. Upravičenci bomo morali počakati do dokončne odločitve ustavnega sodišča o zakonu za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah.