c S

Evropska mreža za konkurenco o pravilih v času krize zaradi koronavirusa

24.03.2020 17:24 Ljubljana, 24. marca (STA) - Evropska mreža za konkurenco (ECN), ki združuje Evropsko komisijo, Evropski nadzorni organ in nacionalne organe za konkurenco, je sprejela skupno izjavo o tem, kako uporabljati evropska pravila konkurence v času krize zaradi koronavirusa. Dogovorili so se, da ne bodo aktivno ukrepali proti potrebnim in začasnim ukrepom v izogib pomanjkanju ponudbe.

Ker je v teh trenutkih treba zagotoviti, da izdelki, ki so bistveni za varovanje zdravja potrošnikov, kot so obrazne maske in dezinfekcijska sredstva, ostanejo na voljo po konkurenčnih cenah, bo ECN "brez oklevanja ukrepala proti podjetjem, ki izkoriščajo trenutne razmere z morebitnim kartelnim dogovarjanjem ali zlorabo prevladujočega položaja", so izpostavili.

Kot so v slovenski agenciji za varstvo konkurence pojasnili na spletni strani, obstoječa pravila proizvajalcem omogočajo določitev najvišje cene za njihove proizvode. "Slednje bi se lahko izkazalo za koristno pri omejevanju neupravičenega povečevanja cen na ravni distribucije," so ocenili.

Povedali so, da so pravila konkurence glede na družbeni in gospodarski vpliv krize dovolj prožna, da upoštevajo spremembe tržnih razmer. Pravila o konkurenci zagotavljajo enake konkurenčne pogoje za vsa podjetja, ta cilj pa ostaja pomemben tudi v obdobju, ko je kriza prizadela podjetja in gospodarstvo kot celoto.

"ECN razume, da lahko trenutne izredne razmere sprožijo potrebo podjetij po sodelovanju oz. dogovorih z namenom, da se zagotovita dobava in pravična distribucija redkih proizvodov za vse potrošnike. Zato v teh razmerah ne bo aktivno ukrepala proti potrebnim in začasnim ukrepom, ki so bili uvedeni, da bi se izognili pomanjkanju ponudbe," so poudarili in ocenili, da takšni ukrepi verjetno ne bodo problematični, saj ne bi pomenili omejevanja konkurence ali pa bi ustvarjeni pozitivni učinki presegali posledice teh ukrepov.