c S

Zaradi koronavirusa marca doma okoli 130 zapornikov

24.03.2020 17:22 Ljubljana, 24. marca (STA) - Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom se s prostih izhodov iz zapora za zaporniške rešetke marca ni vrnilo kar nekaj zapornikov, poroča spletni Večer, ki razpolaga s podatkom, da je bilo takih okoli 130. Med njimi naj bi bila tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.

V slovenskih zaporih zaradi epidemije od 13. marca velja prepoved vseh obiskov in zunajzavodskih ugodnosti za zaprte osebe. Zaradi omejitve možnosti okužbe so po pisanju Večera nekateri zaporniki, ko so bili na prostem izhodu, prejeli obvestilo, da se jim še mesec dni ni potrebno vrniti, saj so jim za to obdobje prekinili prestajanje kazni.

Nekaterim od kaznjencev, ki so bili manj kot tri mesece pred koncem prestane zaporne kazni, so direktorji zaporov izrekli predčasni odpust.

Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen je časniku pojasnil, da so bili zaporniki izpuščeni na podlagi zakona o izvrševanju kazenski sankcij in ne novega, interventnega zakona, ki govori o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja virusa. Slednji naj bi namreč v veljavo stopil šele konec tedna.

Po njegovih zagotovilih na prostosti ni nevarnih ali begosumnih zapornikov, kot še dodaja časnik pa je na današnji dan v slovenskih zaporih 1319 oseb, med katerimi so tako zaporniki kot priporniki.

Med tistimi, ki so lahko ostali doma, ker so jim za en mesec prekinili prestajanje zaporne kazni, sta po navedbah časnika tudi Bavčar in Šrot. Prvi je bil na pet let zapora obsojen zaradi prodaje delnic Istrabenza in kazen prestaja na polodprtem oddelku zapora na Dobu, Šrot pa kazen devetih let in devetih mesecev zapora prestaja na odprtem oddelku na Dobu.

Ministrstvo za pravosodje med pojasnili v zvezi z zapornimi zadevami v času epidemije na svojih spletnih straneh med drugim navaja, da bodo že začeti postopki v zvezi s pozivi na prestajanje zaporne kazni zapora po uveljavitvi interventnega zakona prekinjeni, novih postopkov pa za zdaj ne bo.

Direktorji zavodov bodo na podlagi zakona o začasnih ukrepih za vsakega obsojenca individualno presojali, ali ta izpolnjuje pogoje za prekinitev prestajanja kazni ali za predčasni odpust, pri čemer bo v ospredju varnostna ocena. Obsojenci, pri katerih obstaja najmanjša ponovitvena nevarnost, ne bodo odpuščeni iz zavoda, niti jim kazni ne bodo prekinili, zagotavljajo.

Sicer pa bo v primeru prekinitve prestajanje kazni v tem času mirovalo, saj čas trajanja prekinitve ne bo vštet v prestajanje kazni, zato bodo morali obsojenci še neprestani del prestati v celoti. Med tistimi, ki bodo začasno izpuščeni, pa ne bodo priporniki, saj njihove zadeve na sodiščih štejejo med nujne in bodo na sodiščih neprekinjeno tekle naprej.

Na pristojnem ministrstvu ne morejo vnaprej napovedati, koliko obsojencev bo začasno izpuščenih oziroma, saj bodo direktorji zavodov o tem presojali individualno.