c S

Tožilci ob napovedi znižanja plač opozarjajo, da so tudi sami izpostavljeni tveganim razmeram

24.03.2020 16:40 Ljubljana, 24. marca (STA) - V društvu tožilcev ob napovedi začasnem znižanju plač funkcionarjem, med katerimi sodijo tudi sami, opozarjajo, da opravljajo naloge javne varnosti in so pri tem izpostavljeni tudi varnostnim tveganjem. Zato pričakujejo, da jih bo država ustrezno podprla in ne bo ustvarila nepravičnih razlik med tistimi, ki skrbijo za zagotavljanje javne varnosti.

Kot so zapisali v Društvu državnih tožilcev Slovenije, z zaskrbljenostjo spremljajo "izjave vlade glede začasnega znižanja plač vsem državnim funkcionarjem, med njimi tudi državnim tožilcem, ne da bi predhodno naredili vsaj analizo pomembnosti njihovega dela v času sedanjih izrednih razmer".

Pojasnjujejo, da državni tožilci kot del svojih nalog opravljajo dežurno službo in ob tem neposredno usmerjajo policijo pri preiskovanju kaznivih dejanj. Na svojih delovnih mestih so neposredno izpostavljeni varnostnim tveganjem, kot denimo pri privedbi in zaslišanju osumljenca pred preiskovalnim sodnikom ter ob ogledih krajev kaznivih dejanj. V teh situacijah pa so izpostavljeni enaki nevarnosti kot policisti, ki osumljenega privedejo na sodišče, oz. kriminalisti, ki z njimi opravljajo razgovor oz. opravljajo ogled kraja kaznivega dejanja.

Vladi so tako že v ponedeljek predlagali, "da pravica do dodatkov velja tudi za funkcionarje, ne samo za javne uslužbence in da je to jasno zapisano tudi v zakonu".

Ob tem v društvu tožilcev izpostavljajo, da okrajni in nekateri okrožni državni tožilci že sicer prejemajo nižje plače kot policisti, ki izvajajo intervencije, ter kriminalisti na policijskih postajah, ki jih tožilci usmerjajo pri preiskovanju kaznivih dejanj. Ob predvidenem začasnem znižanju plač pa bi že tako nesorazmeren plačni sistem še dodatno porušil.

Kot so navedli, je večina državnih tožilcev uvrščenih v plačne razrede od 47. do 54. razreda, kamor so uvrščeni tudi drugi javni uslužbenci, za katere naj ukrep začasnega znižanja plač ne bi veljal, pa je njihovo število bistveno večje.

Nikakor ne gre za to, da v tej krizi ne bi hoteli prevzeti svoj del solidarnostne pomoči in odgovornosti, da se v družbi čim bolj in čim prej omilijo posledice izrednih razmer, poudarjajo v društvu tožilcev.

Dodajajo, da se tožilci zavedajo, da morajo v teh kriznih časih po svojih najboljših močeh pomagati pri zagotavljanju javne varnosti, in zagotavljajo, da bodo to brez oklevanja tudi storili. Kot so zapisali, je državljanom treba zagotoviti občutek varnosti, saj ima že trenutna negotovost ob nepredvidljivem razvoju epidemije močne negativne psihične učinke, kar nekateri storilci kaznivih dejanj že izkoriščajo. Učinkovit kazenski pregon pa v teh razmerah odločilno pripomore k zagotavljanju pravne države.

"Za zagotavljanje tega segmenta varnosti skrbi okrog 200 državnih tožilcev, ki pričakujejo, da jih bo država ustrezno podprla in ne bo ustvarila nepravičnih in nesorazmernih razlik med posameznimi deležniki, ki so zadolženi za zagotavljanje javne varnosti," so še zapisali.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer danes napovedal, da bodo v času trajanja epidemije vse funkcionarske plače na državni ravni nižje za 30 odstotkov, izvzeto bo le sodstvo.