c S

DZ potrdil zakon o zadržanju teka rokov v sodnih in upravnih zadevah

20.03.2020 07:10 Ljubljana, 20. marca (STA) - Državni zbor je z 54 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon, ki zaradi epidemije novega koronavirusa začasno ustavlja tek rokov v sodnih in upravnih zadevah ter prekinja postopke pozivov na prestajanje zaporne kazni. Zakon bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu.

Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) po besedah ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič določa, da roki v sodnih in prekrškovnih zadevah v času epidemije ne tečejo, razen v nujnih zadevah.

Tudi roki v upravnih zadevah v tem času ne bodo tekli, razen v nujnih zadevah. Tam, kjer roki tečejo, pa bo treba stranke o tem posebej obvestiti.

Zakon za potrebe možnega ukrepanja zaradi koronavirusa posega tudi v delo zaporov. Med drugim določa, da roki za začetek prestajanja zaporne kazni ne tečejo.

Direktor zapora bo lahko, če bo to potrebno zaradi preprečitve širjenja epidemije, zaporniku za en mesec prekinil prestajanje zaporne kazni, če za to ne bo varnostnih zadržkov. Prav tako bo lahko zapornika predčasno odpustil iz zapora, če bo največ šest mesecev pred iztekom kazni in če bo izpolnjeval pogoje, ki veljajo za pogojni izpust.

V vseh poslanskih skupinah so v današnji razpravi zakon ocenili kot potreben in nujen v razmerah, v katerih se je znašla država, nekateri pomisleki so se nanašali le na možnost predčasnega izpusta zapornikov iz zapora in možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni, če bi to terjali ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.

V LMŠ so ocenili, da so takšni ukrepi zastavljeni preveč široko in premalo dorečeni, zato so se glasovanja vzdržali. Nekaj pomislekov so imeli tudi v Levici. Jurij Lep (DeSUS) je na drugi strani spomnil, da je predčasen izpust zapornika mogoč že do zdaj, le da mora biti zapornik največ tri mesece pred iztekom kazni.