c S

Hojs bo predlagal podelitev izrednih pooblastil vojski

18.03.2020 23:57 Ljubljana, 18. marca (STA) - Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Odmevih napovedal, da bo predlagal aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. Izpostavil pa je, da je za sprejem takega ukrepa potrebna dvotretjinska večina v DZ.

Zakon o obrambi v 37.a členu določa, da v kolikor to zahtevajo varnostne razmere, lahko DZ na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade izvajajo tudi naslednja pooblastila: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Kdaj bi do tega lahko prišlo, Hojs nocoj ni razložil.

Glede napovedane uveljavitve prepovedi zbiranja na javnih krajih je dejal, da bo v veljavo stopila najverjetneje šele s petkom ob polnoči. Kot je pojasnil, morajo še doreči nekaj podrobnosti, predvsem, da bodo tisti, ki opravljajo nujne službe za delovanje države, še lahko prišli na svoja delovna mesta.

Ne predvidevajo pisnih potrdil za odhod od doma zaradi službe, je pojasnil Hojs. Spomnil je, da so vsem delodajalcem priporočili, naj se v čim večji meri organizira delo od doma. "Tu je ocena direktorjev, da povedo, kdo na delo mora priti in komu ni treba," je dejal.

Hojs je še pojasnil, da se sicer zgledujejo po Avstriji, a vendarle v Sloveniji, ker želijo ljudem zagotoviti možnost dostopa do nujnih potrebščin, ne bo popolne prepovedi. Spomnil je namreč, da nekateri ljudje brez spremstva ne morejo niti v trgovino ali lekarno.

Pojasnil je še, da zaenkrat ne predvidevajo, da bi uvedli neke večerne omejitve za gibanje ljudi in tudi ne uvedbe izrednih razmer. Bo pa predlagal, da Slovenija po zgledu Srbije določi neke ure v dnevu, ki bodo pretežno namenjene temu, da v trgovine in lekarne prihaja starejša populacija. Na ta način bi poskušali preprečiti prenos virusa med generacijami.

Predvidene so tudi kazni, v tem trenutku od 70 do 400 evrov. Za zdaj jih bo lahko izdala le zdravstvena inšpekcija, a tudi na podlagi policijskih popisov. Ko bodo sprejeli krovni "koronavirusni zakon", pa bodo tudi te kazni lahko dvignili, je še pojasnil.

A to ne bo edini dodaten ukrep, ki ga trenutno obravnava vlada. Kot je pojasnil, bodo že od polnoči še zmanjšali število mejnih prehodov, kjer bo mogoče prečkati slovensko-italijansko mejo.