c S

Interventna zakona o odlogu davčnih obveznosti in plačila posojil za podjetja bo DZ obravnaval po nujnem postopku

18.03.2020 15:15 Ljubljana, 18. marca (STA) - Poslanci bodo predloga vladnih zakonov, s katerima bi podjetjem zaradi epidemije novega koronavirusa omogočili odlog različnih davčnih obveznosti in plačila posojil, obravnavali po nujnem postopku, je danes odločil kolegij predsednika DZ. Poslanci ga bodo na mizi imeli predvidoma že na četrtkovi izredni seji državnega zbora.

Predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki ga je vlada sprejela na torkovi dopisni seji, predvideva administrativno razbremenitev podjetnikov in podjetij v času, ko se soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa. Med drugim se podaljšujejo tudi roki za predložitev davčnih obračunov in omogoča odlog plačila davkov.

Predlog sicer sega tudi na področje državnega proračuna. Da bo vlada lahko zagotovila dodatna sredstva za nujne ukrepe, bo lahko za čas do sprejema rebalansa zadržala izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov, ki ne predstavljajo zakonsko določenih nalog.

Danes pa je vlada sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev lahko odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom.

Kot je na seji kolegija DZ pojasnil generalni sekretar vlade Božo Predalič, je bistvo zakona zamik plačil, da bodo lahko kreditojemalci zajeli sapo in jim bo ostalo nekaj likvidnostnih sredstev.

Ob tem so bili do načina dela vlade kritični predvsem v opozicijskih vrstah, saj so bili z danes sprejetim vladnim predlogom seznanjeni le nekaj minut pred začetkom seje kolegija. Zato je bilo slišati tudi predloge, da bi sejo DZ prestavili na petek in tako omogočili nekaj več časa za pregled zakonskih predlogov.

Predalič je ob tem opomnil, da se vlada sicer zaveda odgovornosti poslancev, ki se želijo poglobiti v zadeve, a se morajo tudi poslanci zavedati resnosti situacije. Kot je poudaril, je bolje hitro ukrepati in potem popraviti, kot čakati, da se stvari iz dneva dan slabšajo. Ocenil je še, da naj bi bil krovni protikrizni zakon, ki ga je v torek napovedal že premier Janez Janša in ki bo zajemal številne ukrepe, pripravljen v približno desetih dneh.

Kolegij je nato podprl obravnavno po nujnem postopku, predsednik DZ Igor Zorčič pa je napovedal, da bo predlagal razširitev dnevnega prihodnje seje DZ. Tako je pričakovati, da bo državni zbor vladna predloga obravnaval na seji v četrtek.

V nujnem postopku za sprejem zakona lahko sicer poslanci dopolnila predlagajo tudi ustno na sami seji do zaključka razprave o delih oziroma členih zakona, je razvidno iz poslovnika DZ. Glede na današnje besede vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je pričakovati dopolnila vsaj te stranke.