c S

DS bo ob vložitvi vsakega interventnega zakona v DZ glasoval o morebitni odpovedi vetu

18.03.2020 11:57 Ljubljana, 18. marca (STA) - Da bi sprejemanje interventne zakonodaje za soočenje s koronavirusom potekalo čim hitreje, bo DS za vsak interventni zakon po vložitvi v DZ preveril, ali obstaja pripravljenost svetnikov, da se DS odreče pravici odločanja o vetu. "S tem pridobimo osem dni, kolikor je sicer rok, ko lahko DS izglasuje veto na zakon," je povedal Alojz Kovšca.

Slednje jim po besedah predsednika Državnega sveta RS (DS) Kovšce omogoča poslovnik. Ta namreč državnim svetnicam in svetnikom omogoča izvesti glasovanje o tem, ali se odpovedujejo možnosti, da vložijo veto na nek zakon, je dejal.

Tovrstno glasovanje bodo po besedah Kovšce izvedli za vsak interventni zakon posebej, in sicer takoj po tistem, ko ga bo vlada poslala v proceduro v DZ. "Ko se bo to zgodilo, bomo izvedli korespondenčno glasovanje. Če bomo dobili 32 glasov svetnic in svetnikov, da se odpovedujejo pravici vložitve veta, veto na tak zakon ne bo možen. O tem bomo nato obvestili DZ, kar pomeni, da po njegovem sprejetju v DZ ne bo treba čakati še osem dni, ko lahko DS nanj izglasuje veto, pač pa ga bo lahko predsednik republike razglasil takoj," je dejal.

Dodal je še, da bodo takšna glasovanja praviloma izvedli, ko bo šlo za interventne zakone, "vso ostalo zakonodajo pa bomo obravnavali korespondenčno po običajnih procedurah". "To se nam v tem trenutku zdi primerno," je še dejal.

Pristojni parlamentarni odbori bodo danes za potrditev na plenarni seji DZ pripravili več predlogov zakonov, s katerimi se vlada odziva na epidemijo novega koronavirusa. Med drugim namerava država priskočiti na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma. Izredna seja DZ bo v četrtek.