c S

Državni vrh enotno v stopnjevanju ukrepov proti širjenju koronavirusa

17.03.2020 15:53 Ljubljana, 17. marca (STA) - Premier Janez Janša je po seji Sveta za nacionalno varnost napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh stopnjevala ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket. Po besedah udeležencev seje je politika enotna v stopnjevanju ukrepov.

Po Janševih besedah prvi korak predstavljajo že sprejeti ukrepi oz. uredbe. V ta val spadajo tudi zakoni, ki jih bo v četrtek na izredni seji obravnaval DZ in bodo predvsem gospodarstvu ter deloma nekaterim posameznikom omogočila, da v prvih tednih preživijo brez tega, da ne bi mogli plačevati določenih obremenitev.

Nato bo sprejet krovni protikrizni zakon, ki bo zaobjemal veliko ukrepov, vseh tudi danes še ne more napovedati, saj bodo odvisni od tega, kaj se bodo danes in v prihodnjih dneh dogovorili na evropski ravni, je dejal.

Ta zakon naj bi šel po premierjevi napovedi v najboljšem primeru v postopek konec naslednjega tedna, ko se bo situacija bolj razjasnila. "Bodo pa tukaj ukrepi, ki jih niste še nikoli videli, ker je situacija strateško drugačna, kot je bila do petka," je napovedal.

Glede že uveljavljenih ukrepov in njihove učinkovitosti je Janša opozoril na dejstvo, da po mnenju tistih, ki se spoznajo na hitrost širjenja epidemije, vsako omejevanje stikov prispeva k temu, da se širjenje upočasni. "Vse, kar je bil rezultat ukrepov v tej smeri, je pozitivno in mogoče zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene" je podaril.

Vlada se v tem trenutku ukvarja tudi s tem, kako najbolj potrebnim - zdravstvenim zavodom in domovom za ostarele - zagotoviti dovolj zaščitne opreme.

Trenutne ukrepe na njunih področjih sta strnila tudi minister za obrambno Matej Tonin in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Tonin je izpostavil napore za povečanje dobave zaščitnih mask. V teku današnjega dne bodo z maskami oskrbeli urgentno najbolj izpostavljene in najbolj kritične dele, kot so domovi starejših občanov in zdravstvene domove, ki opremo potrebujejo takoj.

Počivalšek je dodal, da bodo v naslednjih dveh, treh dneh zagotovili dovolj zaščitnih mask. Najprej bodo nabavili kirurške maske, teh bo več kot tri milijone, prva pomembna dobava bo v sredo in nato v petek. Milijon in pol mask tipa dva bo dobavljenih v sredo, še milijon mask tipa tri pa v ponedeljek. "Ta dobava bo omogočila, da se bo poleg nujnih ustanov oskrbovalo tudi industrijo oz. proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države," je dejal minister, ki ga je vlada danes pooblastila za sprostitev zaščitne opreme iz državnih blagovnih rezerv.

Ko bo dobava zaščitne opreme realizirana, potem bo po Janševih besedah možno nekatere od že izvedenih ukrepov omiliti in tudi nekatere ne sprejeti, "ker se bo del dejavnosti, tudi del javnega življenja, lahko odvijal ob uporabi zaščitnih sredstev".

Počivalšek je danes izpostavil tudi, da so v zaključni fazi priprave ukrepov, s katerimi bodo gospodarstvu in podjetnikom omogočili, da bodo krizo lahko preživeli. Gre za interventni zakon, ki bo sprejet ta teden. Dopolnjujejo ga še z ukrepi za samostojne podjetnike. "Gre za prizadevanja za likvidnost, s katero bomo poskušali preko SID banke in slovenskega podjetniškega sklada servisirati samostojne podjetnike ter mala, srednja in velika podjetja," je opisal.

Obenem tečejo pogovori s finančnim ministrstvom, komercialnimi bankami in Banko Slovenije o tem, da bi za pomembnejše obdobje podaljšali vse bančne obveznosti podjetij in najverjetneje fizični oseb.

Minister se je dotaknil tudi blagovnih rezerv, pri čemer je izpostavil, da je hrane na rezervi dovolj, pri čemer tudi direktorji trgovskih centrov zagotavljajo, da imajo teh zalog dovolj.

Resnost epidemije je izpostavil tudi predsednik republike Borut Pahor. Prepričan je, da bomo rešili zdravstveni problem, je pa opozoril na njegove posledice. "Treba se bo znajti, kajti ta kriza je brez presedana. Zaenkrat smo vsi enaki, nihče ni privilegiran," je izpostavil.

"Zelo bo pomembno, da bo politična oblast po tistem, ko bomo začeli s prvimi ukrepi za sanacijo za urejanje posledic te krize, obdržala enako merilo. Za vse moramo poskrbeti v približno enaki meri, da ne bomo ustvarjali občutka nepravičnosti glede izhoda iz te krize," je opozoril predsednik.

Hkrati je Pahor izpostavil potrebo po usklajenem delovanju vlad držav, "ki spadamo v približno skupno družino, tako na ravni EU, kot sveta". V nasprotnem primeru bodo namreč po Pahorjevih besedah vzpostavljeni elementi za povečano neenakost, ki utegnejo po koncu zdravstvene krize zelo prizadeti občutek za solidarnost.

Po mnenju predsednika DZ Igorja Zorčiča pa je v tem trenutku ključno, da je politika enotna glede ukrepov. "Danes je svet za nacionalno varnost pokazal to, da smo politiki ne glede na stranko v zvezi z ukrepi bistveno bolj enotni, kot morda izhaja iz razprav na družbenih omrežjih."

Prepričan je, da bo tudi razprava na četrtkovi izredni seji DZ pokazala, da si poslanci ne glede na politične barve želijo, da se tisto, kar je nujno za državo, sprejme hitro in učinkovito. "Prepričan sem, da da bo izvedba seje pokazala, da danes ni čas za kakšna pol obračunavanja," je še dejal.