c S
Pregled ukrepov v pomoč gospodarstvu in kateri so še v pripravi 17.03.2020 19:55 Epidemija novega koronavirusa že pustoši tudi po slovenskem gospodarstvu. Nekateri instituti za lajšanje težav so podjetjem že na voljo, denimo delo od doma, določena posojila in prilagojeni načini plačevanja davkov, drugi, med njimi interventni zakon o čakanju na delo, pa so v fazah priprave in potrjevanja. Vlada že napoveduje nadaljnje ukrepanje.


Čakanje na delo in karantena

Predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ga bo DZ obravnaval po nujnem postopku, predvideva državno pomoč delodajalcem, ki zaradi slabega poslovnega položaja ne morejo zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in jih bodo zato napotili na začasno čakanje na delo.

Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje.

V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače. Pri čakanju na delo bodo breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država, pri karanteni pa bo za nadomestilo plače poskrbela izključno država. Skupaj je za ta ukrep namenjenih 51,5 milijona evrov.


Delo od doma

V okviru zakona o delovnih razmerjih je delodajalcem omogočena tudi določena fleksibilnost pri opravljanju dela; delovne procese lahko organizirajo kot delo na domu.


Kreditne linije

Država bo likvidnostne težave podjetij reševala skupaj s SID banko, in sicer v obliki novih oz. dopolnjenih ukrepov v skupni višini približno 200 milijonov evrov in v okviru obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje podjetij preko bank.

Skupaj z Slovenskim podjetniškim skladom ministrstvo za gospodarstvo pripravlja še ukrepe za mikro, mala in srednje velika podjetja v skupni okvirni višini 115 milijonov evrov. Ta sredstva bodo na trgu na voljo od 20. marca dalje.

Regionalni razvojni sklad Ribnica bo medtem podjetjem omogočil, da bodo držaje kredite zamenjala za cenejše in dolgoročnejše.


Poroštveni potencial

Za posojila ima gospodarsko ministrstvo trenutno na voljo šest milijonov evrov, v dogovoru z ministrstvom za finance pa bi lahko po potrebi aktivirali še za okoli 20 milijonov evrov poroštvenega potenciala.


Odlog davčnih obveznosti

Poslovni subjekti lahko pri blaženju posledic epidemije koronavirusa posežejo tudi po obstoječih ugodnejših načinih poplačila davčnih obveznosti, in sicer odlogu plačila davka za največ 24 mesecev ali obročnem odplačilu davka na največ 24 obrokov. ob tem morajo sicer dokazati, da jim grozi hujša gospodarska škoda ali pa predložiti ustrezno zavarovanje.

Poleg tega je finančno ministrstvo pripravilo predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju. Ta med drugim predvideva zamik roka za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb.


Odlog bančnih obveznosti

Gospodarski minister Počivalšek med možnimi ukrepi v pomoč podjetjem omenja tudi zamik bančnih obveznosti za vsaj pol leta.


Podaljšani roki za predložitev dokumentacije

Finančno ministrstvo načrtuje podaljšanje rokov za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom - Finančni upravi RS in Ajpesu.


Ukrepi za samozaposlene

Gospodarsko ministrstvo pripravlja rešitve za samozaposlene, in sicer v obliki dopolnil k predlogu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.

Dopolnila bodo šla v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih, napovedujejo na ministrstvu. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa pravi, da razmišljajo tudi o financiranju 40-odstotnega nadomestila plače samostojnim podjetnikom.


Promocija turizma

Slovenska turistična organizacija (STO) se je na trenutno nestabilno gospodarsko situacijo v turizmu odzvala s spremembo aktualnih javnih razpisov in s prilagoditvijo aktivnosti na emitivnih trgih slovenskega turizma.


Pomoč na področju internacionalizacije

Gospodarsko ministrstvo zmanjšanje negativnih vplivov načrtuje tudi s pomočjo delnega povračila stroškov, ki jih imajo mala in srednja podjetja zaradi načrtovane udeležbe na sejmih v tujini ali drugem mednarodnem dogodku, ki ga je organizator odpovedal zaradi koronavirusa. Prav tako bo pokrit strošek udeležbe na virtualnem sejmu.


Obeta se še več ukrepov

Premier Janez Janša je sicer danes po seji Sveta za nacionalno varnost napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh ukrepe stopnjevala. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket.

Ljubljana, 17. marca (STA)