c S
Hrvaških obtožencev v zadevi Nove KBM ni bilo na sodišče 04.03.2020 13:46 Maribor, 04. marca (STA) - Na mariborskem sodišču so danes zaman čakali tri od štirih preostalih obtoženih zaradi domnevno spornih poslov Nove KBM z nepremičninami na Hrvaškem, ki bi se na predobravnavnih narokih morali izreči o krivdi glede očitkov o pomoči pri zlorabi položaja. Trije hrvaški državljani so se preko svojih zagovornikov opravičili zaradi zdravstvenih težav.

Medtem ko je sodnica Andreja Lukeš predobravnavni narok zoper nekdanjega direktorja hčerinske družbe mariborske banke na Hrvaškem, Multiconsulta oziroma pozneje KBM Projekta, Tomislava Blagusa že prej preložila na 11. marec, danes ni dočakala niti treh nekdanjih lastnikov oz. zastopnikov hrvaških projektnih podjetij, preko katerih je Nova KBM sredi prejšnjega desetletja nakupovala zemljišča.

Vlatke Matić Pivac, Vinka Gulina in Boža Brdarja danes v Maribor ni bilo, so pa v njihovem imenu prišli odvetniki, ki jih imajo po uradni dolžnosti in obtožene opravičevali z zdravniškimi potrdili.

Potem ko sodišču ni uspelo vročiti vabila Matić Pivčevi, saj naj bi se ta nahajala v Srbiji, je predstavnica odvetniške pisarne Ingmarja Bloudka povedala, da se zdaj obtožena znova nahaja na Hrvaškem, saj da je bila v Srbiji le na zdravljenju.

Ob tem je sodišču posredovala izvedensko zdravstveno mnenje hrvaškega sodnega izvedenca, da obtožena zaradi posledic prometne nesreče leta 2013 še najmanj do maja ne bo sposobna voziti avtomobila in tudi ne spremljati poteka obravnave. Na predlog tožilke Mojce Petan Žura bo zunajrazpravni senat odločal o njeni začasni izločitvi iz sodnega postopka.

Ostala dva obtožena danes nista prišla zaradi trenutnih bolezni. Odvetnik Drago Berden je že drugič opravičil Vinka Gulina, ki naj bi tik pred narokom dobil virozo in visoko temperaturo, za kar je predložil zdravniško opravičilo, a naj bi se po njegovih zagotovilih nameraval udeležiti naslednjega naroka. Lukeševa ga je zato znova povabila 11. marca.

Šele 1. aprila pa na sodišču znova pričakujejo Boža Brdarja, ki je januarja prišel na sodišče, a se takrat o krivdi ni izrekel, saj še ni prejel obtožnice v hrvaškem jeziku. Zdaj jo je dobil, a ga je njegov zagovornik Miha Žinkovič opravičil, da naj bi prav tako imel zdravstvene težave, zato mu je zdravnik priporočil vsaj dva tedna mirovanja.

Na januarskih narokih so priznanje krivde zavrnili tudi nekdanji predsednik uprave Matjaž Kovačič in nekdanja članica uprave Manja Skernišak, ki jima tožilstvo očita zlorabo položaja, pa tudi takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica ter njegov predhodnik v KBM Leasingu Boris Cekov, ki naj bi jima pri tem pomagala.

Pred sodišče sta takrat stopila še Janko Šupih Kvaternik in Koraljka Slunjski Bočkaj, ki prav tako ne priznavata odgovornosti zaradi očitkov o pomoči pri zlorabi položaja. Enako je kar preko svoje odvetnice Andreje Dajčman storil tudi Kemal Keranovič.

Specializirano državno tožilstvo nekdanjim vodilnim v takrat še državni banki očita, da so sredi prejšnjega desetletja na sporen način odkupili več nepremičnin na Hrvaškem. Zemljišča so kupovala projektna podjetja, nato pa je KBM Projekt s pomočjo kreditov banke v zelo kratkem času, a za precej višjo ceno, odkupil poslovne deleže podjetij in tako prišel do zemljišč. S tem so banko oškodovali za več kot 25 milijonov evrov.