c S

Hrvaški tisk: Vprašanje meje ostaja pogoj za vstop Hrvaške v schengen

28.02.2020 10:59 Zagreb, 28. februarja (STA) - Za Hrvaško je temelj reševanja spora o meji s Slovenijo mednarodno pravo, Slovenija pa še zmeraj s tem vprašanjem povezuje možno blokado hrvaškega vstopa v schengen, je povzetek četrtkovega delovnega kosila predsednikov Slovenije in Hrvaške Boruta Pahorja in Zorana Milanovića v Otočcu, danes ocenjuje hrvaški Jutarnji list.

Časnik izpostavlja prijateljsko vzdušje na srečanju socialdemokratov Pahorja in Milanovića, ki se poznata 16 let. Med drugim navaja Milanovićeve besede, da ne pričakuje neugodnih presenečenj s strani bodočega slovenskega premierja Janeza Janše.

Težko je pričakovati kakršno koli prelomnico v odnosih s Hrvaško, dokler bo Zagreb na čelu EU do konca junija. Potem bodo na Hrvaškem sledile parlamentarne volitve, kar bo vsekakor upočasnilo dialog. Naslednje leto bo Slovenija osredotočena na svoje predsedovanje EU, ki bo v drugi polovici 2021, piše časnik.

Za premik v odnosih, ko gre za mejo, ostaja samo prva polovica prihodnjega, ocenjuje Jutarnji list. Dodaja, da je Janša ravno zaradi tega izjavil, da državi lahko sodelujeta tudi, če vprašanje meje ni rešeno, in meni, da Janša nastopa z zelo realnega izhodišča.

Pojasnjuje, da Janša ni naklonjen brezpogojnemu sprejetju odločitve arbitražnega sodišča, a ima v koaliciji dve stranki, ki bosta pri tem vztrajali, SMC in DeSUS. Poudarja, da sta obe stranki v slabem položaju, če bo razpadla koalicijo z Janšo, ker se jima obeta, da ne bosta več v DZ.

Ne glede na zelo prijateljsko retoriko slovenskega predsednika Pahorja med četrtkovim obiskom njegovega hrvaškega kolega Milanovića in izjavo, da bi bil vstop Hrvaške v schengen koristen za Slovenijo, je Pahor tudi jasno povedal, da Ljubljana ne bo prižgala zelene luči, če ne bo uveljavljena arbitražna razsodba, piše danes tudi Večernji list.

Pri enačbi o meji je treba upoštevati tudi dve (ne)znanki - letošnje parlamentarne volitve ne Hrvaškem in mandatarja nove slovenske vlade Janšo, nadaljuje. Spominja, da je Janša nasprotoval arbitražnemu sporazumu ter je odločitev arbitražnega sodišča označil za slabo. Kritiziral je tudi politične nasprotnike zaradi tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU v Luxembourgu.

"Videli bomo, ali bo Janša, ki je na kongresu EPP v Zagrebu zelo očitno podprl vstop Hrvaške v schengen, nadaljeval z enako agendo, ali je to bilo samo za notranjepolitično rabo. Videli bomo tudi, ali bodo koalicijski partnerji v slovenski vladi oblikovali odnos do Hrvaške," še poudarja časnik.