c S

V vse več evropskih državah prvi primeri novega koronavirusa

27.02.2020 22:13 Rim, 27. februarja (STA) - Primeri okužb z novim koronavirusom se širijo po Evropi. Pristojni organi si sicer prizadevajo, da bi omejili širjenje virusa. Žarišče ostaja Italija s približno 650 okuženimi in 17 smrtnimi žrtvami. O prvih primerih okužb poročajo iz Gruzije, Romunije, Norveške, Danske, Estonije in Nizozemske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gruzija je v sredo sporočila, da so prvi primer okužbe zabeležili v regiji Južni Kavkaz. V Romuniji se je z virusom koronavirusne bolezni okužil moški, ki je bil v stiku z italijanskim državljanom, ki je minuli teden bil na obisku v Romuniji.

Virus je dosegel tudi sever Evrope. Norveške oblasti so v sredo sporočile, da so prvi primer novega koronavirusa v državi ugotovili pri moškem, ki se je minuli teden vrnil iz Kitajske. Na Danskem pa se je z virusom sars-cov-2 okužil moški, ki je bil na smučanju na severu Italije. Tam je bil skupaj s soprogo in sinom, vendar so bili pri njiju testi na okužbo negativni.

Prvi primer okužbe so danes potrdili tudi v Estoniji. Odkrili so ga pri iranskem državljanu, ki živi v Estoniji in se je v sredo tja vrnil iz Irana. Po poročanju lokalnih medijev je v Tallinn prispel z avtobusom iz Rige. Trenutno je v bolnišnici.

Zvečer so prvi primer okužbe potrdili na Nizozemskem. Zdravstveni minister Bruno Bruins je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da je umrl moški, ki se je nedavno vrnil iz Lombardije. Nastanjen je bil v izolaciji v bolnišnici v mestu Tilburg.

Okužbe z novim koronavirusom so v Evropi poleg omenjenih držav doslej potrdili v Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Finskem, Švedskem, v Belgiji, Grčiji, Severni Makedoniji in Švici. V Sloveniji prvega potrjenega primera okužbe še nismo zabeležili.

V Italiji, ki ostaja žarišče bolezni covid-19 v Evropi, so doslej okužbo potrdili pri približno 650 osebah. Med njimi je tudi članica kabineta predsednika Lombardije Attilia Fontane, ki je sporočil, da bo zaradi tega šel v samoizolacijo za dva tedna, ob stikih z drugimi ljudmi pa si bo nadel masko.

"Gre za osebo, s katero pogosto delam," je potem, ko so okužbo potrdili pri članici kabineta, sporočil Fontana in dodal, da so testirali vse ostale člane njegovega kabineta in tiste, ki se ukvarjajo s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, njihovi testi pa so bili vsi negativni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.