c S

Na sojenju v zdravstveni aferi prisilna privedba za Drašlerjevo

26.02.2020 16:56 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Na današnjem nadaljevanju glavne obravnave v zdravstveni korupcijski aferi je pred senat Okrožnega sodišča v Ljubljani kot priča stopila nekdanja svetovalka v podjetju Emporio Medical Mojca Drašler, za katero je sodnica Dejana Fekonja odredila prisilno privedbo. Govorila je tudi o donatorskih pogodbah, ki jih je podjetje sklepalo z bolnišnicami.

Podjetje Emporio Medical, ki je bilo v lasti Urške Jurkovič in njene mame Ane Jurkovič, se je znašlo v središču afere. Po ugotovitvah tožilstva je podjetje zdravnikom na bančne račune doma in v tujini nakazovalo podkupnino, v nekaterih primerih pa jim je tudi izročilo gotovino. Drašlerjeva je v obdobju 2012/2013 prišla v Emporio Medical z namenom, da bi ga rešila iz finančnih težav.

V odgovorih na vprašanja sodnice Fekonjeve je Drašlerjeva pojasnila, da so v vseh bolnišnicah, ki so jim na podlagi javnih razpisov dobavljali medicinski material, zahtevali donacije v višini desetih odstotkov od vrednosti naročil. Po njenih besedah so bile donacije oziroma donatorske pogodbe z bolnišnicami povsem običajna praksa. "Kam je šel ta denar, pa ne vem," je dodala.

Sodnico je posebej zanimal obisk Drašlerjeve in Urške Jurkovič septembra 2013 pri tedanjemu predstojniku ortopedske klinike ljubljanskega kliničnega centra Vanetu Antoliču, ki je zdaj med obtoženimi. Pri njemu sta se po besedah Drašlerjeve oglasili, ker Emporio Medical zaradi nelikvidnosti in blokiranih računov ni mogel izpolniti pogodbenih obveznosti o dobavi materiala.

Poudarila je, da se je velik del pogovora sukal okoli desetodstotne donacije, ki jo je zahteval Antolič in ki naj bi jo Emporio Medical nakazal na račun zasebnega Društva za razvoj ortopedije. Ker podjetje ni imelo denarja, sta mu predlagali kompenzacijo v materialu, a se s tem ni strinjal. Po njenih besedah jima je "zagrozil s šeriatskim pravom", če ne bo nakazila donacije.

Dejala je, da se je zaradi Antoličeve grožnje odločila, da bo obiskala tožilca Luko Moljka, ki ga je že od prej poznala. Do obiska je tudi prišlo, v pogovoru pa sta sodelovala tudi dva kriminalista. Zatrdila je, da se je pri tožilcu oglasila sama, a jo je sodnica opozorila, da je med preiskavo povedala drugače, in sicer da naj bi bila z njo tudi Urška Jurkovič.

Drašlerjeva je tokrat odgovarjala le na vprašanja sodnice, na obravnavi, ki bo prihodnjo sredo, pa ji bosta vprašanja zastavljala tudi obramba in tožilstvo. Poleg nje je danes pričal tudi Gregor Jurkovič, ki je brat in sin Urške in Ane Jurkovič. V obdobju 2007/2008 je postal direktor podjetja Newport Medical Handels s sedežem v Avstriji, ki je bilo povezano podjetje Emporio Medicala.

Pojasnil je, da je kljub direktorskemu mestu skrbel izključno za stike z dobavitelji in ni imel vpogleda v poslovanje nobenega od povezanih podjetij, saj je bilo to v domeni njegove sestre in mame. Na vprašanje sodnice, ali mu je sestra kdaj omenila nedovoljene denarne nagrade zdravnikom, je odgovoril, da ne želi inkriminirati sestre.

"Vsi pa vemo, zakaj smo danes tukaj," je dodal. Sicer bi sodišče želelo zaslišati tudi Urško Jurkovič, a nima njenega naslova. Jurkovič je dejal, da sodišču ne more dati sestrinega kontakta brez njenega soglasja, bo pa z njo o tem govoril. Po njegovih besedah "sestra začasno živi izven Evrope". Pri tem ga je sodnica opozorila, da se bo sodišče, če ne dobi njenega naslova, odločilo za iskanje preko Interpola.

Obramba je že nekajkrat izrazila začudenje, zakaj tožilec Iztok Krumpak ni dal na seznam obtoženih tudi Ane in Urške Jurkovič. Slednja naj bi namreč v zameno za imuniteto kriminalistom razkrila dogajanje v zdravstveni korupcijski aferi in imena vpletenih. Tožilec pa je že pred časom pojasnil, da je s sklepom iz decembra 2018 zavrgel kazensko ovadbo zoper Jurkovičevi.