c S

Na kranjskem sodišču sojenja za domnevna izsiljevanja

24.02.2020 18:39 Kranj, 24. februarja (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnani narok zoper Edija Plavo, ki je skupaj z bratom Metijem obtožen izsiljevanja Aleksandra Arha. Noben od njiju krivde ne priznava, sojenje pa se bo začelo 23. marca. Prav tako se po odločitvi višjega sodišča na okrožno sodišče vrača domnevno izsiljevanje šenčurskega kmeta.

Tožilstvo bratoma Plava očita izsiljevanje Arha, ki naj bi ga skupaj oškodovala za okoli 100.000 evrov. Izsiljevanje naj bi se glede na navedbe tožilstva odvijalo od junija 2013 do januarja 2015, ovadbo pa je domnevni oškodovanec podal oktobra 2015. Oba brata sta očitke zavrnila, Meti Plava že 15. januarja, Edi Plava pa na današnjem predobravnavnem naroku.

Odvetnik Aljoša Dežman je prav tako kot pred njim že odvetnik Metija Plave Mitja Sever predlagal senatno sojenje. To bo, kot je napovedala sodnica Polona Kukovec, na kranjskem sodišču steklo 23. marca. V sojenju, na katerem bo znanih tudi več podrobnosti iz obtožnice, bo zaslišana vrsta prič. Obramba pa že sedaj izpostavlja dvome v verodostojnost nekaterih prič in policistov.

Podobno je bilo tudi v sojenju zaradi domnevnega izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna, v katerem je kranjsko okrožno sodišče po okoli 30 obravnavah in zaslišanju več kot 80 prič, januarja 2018 Metija Plavo spoznalo za krivega po nekaterih točkah obtožnice in ga obsodilo na tri leta zapora, čeprav mu je sprva grozilo osem let zapora.

Višje sodišče v Ljubljani pa je dve leti po obsodbi v začetku tega leta sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo kranjskemu okrožnemu sodišču v ponovno sojenje. Plava je ves čas zanikal, da bi Šternu grozil in ga izsiljeval ter od njega izsilil več kot milijon evrov. Trdil je, da je obtožba zoper njega rezultat policijskega konstrukta.

Sodnica Marjeta Dvornik, ki je kritično presojala izpovedbe domnevnega oškodovanca, ga je spoznala za krivega le po nekaterih delih obtožnice. Obramba pa je tožilstvu ves čas očitala, da navedbe iz obtožnice niso bile časovno in krajevno konkretizirane. Podobno je tudi v primeru domnevnega izsiljevanja Arha, v katerem je obramba prav tako že vložila ugovor zoper obtožnico.