c S

Strokovna skupina za obravnavo poenostavitve imenovanja vlade ustanovljena

19.02.2020 15:25 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Ustavna komisija DZ, ki je imela danes znova na mizi predlog SDS za začetek postopka ustavnih sprememb za poenostavitev postopkov imenovanja vlade, je sprejela sklep o ustanovitvi strokovne skupine. V njej so pravni strokovnjaki Franc Grad, Igor Kaučič, Miroslav Mozetič in Luka Martin Tomažič.

SDS predlaga, da bi novo vlado namesto po dvofaznem imenovali po enofaznem postopku in jo tako dobili prej kot po vsakih dosedanjih volitvah, ko je do imenovanja vlade prišlo po dveh ali treh mesecih. Prav tako je po njihovem mnenju treba okrepiti vlogo mandatarja, ki je odgovoren za pripravo programa dela vlade in izbor ministrske ekipe.

Zaslišanja kandidatov za ministre v DZ so v veliki meri nepotrebna in predstavljajo le dodaten teden zamude pri oblikovanju vlade, ocenjujejo v SDS. Predlagajo, naj predsednik vlade sam odloča o imenovanjih in razrešitvah ministrov, a pod pogojem, da v enem mandatu ne spremeni več kot ene tretjine vladne ekipe. Če želi predsednik vlade uveljavljati večje spremembe, mora to vezati na vprašanje zaupnice celotni vladi.

Po predlogu bi predsednik republike predlagal kandidata za predsednika vlade, ki bi v 15 dneh državnemu zboru posredovati predlog liste kandidatov za ministre. Predsednika vlade bi skupaj s kandidatno listo ministrov DZ na javnem glasovanju volil z večino glasov vseh poslancev.

Vlada se sicer strinja z ugotovitvijo SDS, da veljavni sistem lahko podaljšuje potrebni čas za oblikovanje nove vlade. Vendar pa ima obstoječa ureditev še druge pomanjkljivosti, ki se jih predlog za spremembo ustave po oceni vlade ne dotika. Po njeni oceni predlog ne odpravlja sistemsko napačne ureditve kot ostanka bivšega skupščinskega sistema, ki dejansko krni ustavno načelo delitve oblasti, ampak jo ohranja v spremenjeni obliki. Vlada zato predloga v tem delu ne podpira.