c S

Delovno sodišče ponovno v prid Gabrovca v tožbi proti celjski bolnišnici

18.02.2020 15:58 Celje, 18. februarja (STA) - Celjsko delovno sodišče je po današnjem poročanju medijev odločilo, da je razpisna komisija celjske bolnišnice iz postopka izbire novega poslovnega direktorja pred dvema letoma nezakonito izločila kandidata Branka Gabrovca. Sodbo, ki še ni pravnomočna, v bolnišnici še preučujejo, z njo bodo seznanili sveta zavoda.

Po poročanju Radia Slovenija je pričakovati, da se bo bolnišnica na sodbo pritožila.

Celjsko delovno sodišče je v ponovnem sojenju ugotavljalo, ali je Gabrovec izpolnjeval vse potrebne pogoje za mesto direktorja celjske bolnišnice. Višje delovno sodišče v Ljubljani je namreč razveljavilo predhodno sodbo delovnega sodišča, da mora svet zavoda celjske bolnišnice še enkrat odločati o direktorju.

Tožbo proti celjski bolnišnici je sprožil Gabrovec, ki ga je razpisna komisija sveta zavoda celjske bolnišnice izločila kot kandidata. Njegov zastopnik Igor Inkret je za Radio Slovenija povedal, da razpisna komisija ni imela nobene pristojnosti, da bi odločala o izključitvi kandidata. "Njena pristojnost je bila izključno v tem, da pregleda razpisno dokumentacijo in o tem poroča svetu zavoda. Sodišče je ugotovilo, da Gabrovec izpolnjuje vse razpisne pogoje za imenovanje," so danes še povzeli njegove besede.

Po pisanju časnika Večer je Gabrovec uspel dokazati, da ima potrebnih pet let vodstvenih izkušenj, ki so jih zahtevali v javno objavljenem razpisu za mesto poslovnega direktorja bolnišnice. Že pred letom in pol je sicer uspel dokazati, da bi morali o tem, ali je izpolnjeval pogoje ali ne, odločati člani sveta zavoda in ne razpisna komisija sveta zavoda, kot se je tedaj zgodilo. A so višji sodniki po pritožbi menili, da to sicer drži, a bi bila absolutna kršitev odločitve sveta zavoda le, če bi Gabrovec hkrati izpolnjeval vse v razpisu zahtevane pogoje za mesto poslovnega direktorja. To je sedaj na ponovnem sojenju, sicer še nepravnomočno, uspel dokazati, še piše časnik.

Sodišče je po poročanju Večera sprejelo sklep, da je odločitev sveta zavoda celjske bolnišnice, ki je 5. februarja 2018 imenoval za poslovno direktorico Margareto Guček Zakošek, nezakonita in se mora razveljaviti, svet zavoda pa ponovno odločati o poslovnem direktorju.

Tudi iz ministrstva za zdravje so sporočili, da bo celjska bolnišnica potem, ko bo odločitev delovnega sodišča pravnomočna, dolžna ponovno odločati o imenovanju direktorja.

"Pri imenovanju bodo najbrž pogledali tudi dosedanje delo. Kot poroča sanacijski odbor, je celjska bolnišnica glede na poslovanje med kritičnimi bolnišnicami, saj je lani povečala zapadle obveznosti za več kot dva milijona evrov glede na leto 2018," so še navedli na ministrstvu.