c S

Zahteva obrambe za izločitev dokazov v zadevi Viking zavrnjena

17.02.2020 16:19 Celjsko sodišče je zavrnilo zahtevo 16 obdolženih, ki so sodelovali v mednarodni združbi preprodajalcev prepovedanih drog po Evropi, za izločitev dokazov, poroča Večer. Obramba zagovarja stališče, da so varnostni organi, ki so zbirali dokaze na podlagi odredbe iz tujine, ravnali nezakonito. Kdaj se bo začelo sojenje v zadevi Viking, še ni znano.

Kot danes poroča časnik Večer, so odvetniki prav tako trdili, da je treba prisluhe iz kazenskega spisa izločiti zato, ker so bile odredbe zanje neutemeljene in preslabo obrazložene, saj se sploh ne da razbrati, kdo je odredil zahteve za izvajanje prikritih ukrepov zoper obdolžence.

Pričakovati je, da se bo obramba zoper prvostopenjski sklep o zavrnitvi izločitve dokazov pritožila, še navaja časnik.

Slovenski kriminalisti so v eni najuspešnejših akcij v zadnjih letih zasegli kar 865 kilogramov prepovedanih drog, so sredi novembra 2016 povedali na novinarski konferenci policije. Kot je pojasnil direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj, so razbili eno največjih mednarodnih kriminalnih združb v Evropi.

Specializirano državno tožilstvo je v začetku maja 2017 na celjsko sodišče vložilo obtožbo v zadevi Viking, v kateri so novembra 2016 aretirali več oseb in v različnih državah po Evropi zasegli skoraj 900 kilogramov različnih prepovedanih drog. Če bi droga prišla do končnih porabnikov, bi združba zaslužila približno 20 milijonov evrov.

V združbi, ki naj bi delovala v 11 državah, naj bi sodelovalo 28 osumljenih. Združbo naj bi vodila trojica z Nizozemske, ostalim članom naj bi dajali navodila in skrbeli za dobavo prepovedane droge. Slovenski člani združbe so jim nudili logistično podporo.

Vodja slovenskega dela združbe, državljan BiH, naj bi imel svoje podjetje registrirano v Izoli. Prek različnih prevozniških podjetij, nekatera med njimi so imela sedež v slovenski Istri oziroma Kopru, so zagotavljali tovorna vozila, priskrbeli voznike in iskali legalne tovore, s katerimi so nato prikrivali transporte droge. To so tihotapili z juga Evrope, praviloma iz Italije in Španije, proti severu oziroma skandinavskim državam.

Specializirano državno tožilstvo 16 obtoženim očita posle s prepovednimi drogami, ki naj bi jih zagrešili kot člani hudodelske združbe, med njimi sta tudi mladoletnik in njegov oče z Gorenjskega. Predobravnavne naroke so opravili jeseni 2018.

Celje, 17. februarja (STA)
Foto: STA