c S
Ameriško pravosodno ministrstvo dopolnilo obtožnico proti Huaweiju 14.02.2020 09:35 New York, 14. februarja (STA) - Ameriško pravosodno ministrstvo je v četrtek obtožnici proti kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei in njegovim ameriškim hčerinskim družbam ali podružnicam dodalo nove točke, ki naslavljajo domnevno naklepanje kraje poslovnih skrivnosti od ameriških tekmecev.

Huawei je po novem obtožen tudi, da je namestil nadzorno opremo, ki so jo iranske oblasti izkoristile za opazovanje in aretacije ljudi v času protivladnih protestov leta 2009. Dodana je tudi obtožba, da je Huawei lagal ameriški administraciji in konkurenčnim podjetjem glede poslov, ki jih je kljub sankcijam izvajal v Severni Koreji.

Tožba oziroma pregon teče na zveznem sodišču v Brooklynu, kjer so zvezni tožilci Huawei doslej obtoževali laganja ameriškim bankam glede kršenja sankcij proti Iranu. Poleg prej omenjenega so obtožnici dodali še hudodelsko združevanje in zaroto za krajo poslovnih skrivnosti.

Trumpova vlada agresivno lobira pri zaveznikih, naj prenehajo poslovati s Huaweijem pri vzpostavljanju omrežij 5G. Analitiki menijo, da gre ob skrbeh, ki so izražene v obtožnici tudi in morda predvsem za željo po ohranitvi ameriškega vodstva v svetu na področju komunikacijske tehnologije.