c S

Pravosodni minister ZDA kritiziral Trumpovo tvitanje o delu tožilcev ministrstva

14.02.2020 08:35 Pravosodni minister ZDA Bill Barr je v četrtek presenetljivo kritiziral predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi njegovega tvitanja proti zaposlenim na ministrstvu in tekočih sodnih primerih. Minister, ki je doslej dosledno branil vse Trumpove sporne poteze, je za ameriško televizijo ABC dejal, da tovrstni tviti onemogočajo njegovo delo.

Trump je tvital, pravosodno ministrstvo ZDA pa je zavrnilo odločitev tožilcev v primeru pregona Trumpovega političnega zaveznika Rogerja Stona in odstopili so štirje tožilci.

Ti so zahtevali med sedem do devet let zapora za Stona, ki je bil spoznan za krivega laganja kongresu in ustrahovanja priče v povezavi s preiskavo sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi pred volitvami 2016.

Stone je bil neuradna povezava Trumpove kampanje z WikiLeaksom, ki je objavljal to, kar so ruski hekerji odtujili z demokratskih računalnikov. Ministrstvo se je zavzelo za nižjo kazen Stonu, ni pa še jasno, ali je Trump najprej tvital ali je ministrstvo to odločitev sprejelo pred tvitanjem.

Trump je tvitnil pohvalo Barra, da je prevzel vajeti v svoje roke glede pregona, Barru pa je, kot se kaže sedaj, nerodno, da se je ustvaril videz, kot da pleše po Trumpovih navodilih, čeprav bi moral biti v skladu z ustavo od predsednika neodvisen in politično nepristranski.

Ministrstvo trdi, da se je za spremembo priporočila o kaznovanju obsojenega Stona odločilo še pred Trumpovim tvitanjem, vendar Trumpovo pohvalno tvitanje na račun Barra meče senco dvoma v takšno trditev.

Demokrati so seveda zagnali vik in krik, zahtevajo preiskave, izvajali jih bodo tudi sami. Trumpovi podporniki se bojijo, da se spet zbira material za novo ustavno obtožbo.

Barr, ki bo marca zaslišan v odboru za pravosodje predstavniškega doma kongresa, je intervju za ABC izkoristil tudi, da Trumpu pošlje sporočilo, da so neke meje. Dejal je na primer, da ne bo upošteval morebitnega ukaza predsednika, naj sproži preiskave političnih nasprotnikov.

Za ministra se je nemudoma zavzel tudi predsednik senatnega odbora za pravosodje republikanec Lindsay Graham, ki je pohvalil Trumpa, da je imenoval na položaj tako dobro usposobljenega in sposobnega človeka. Graham je s tem Trumpu prav tako poslal sporočilo, da naj ne pretirava v lastno dobro.

Pravosodni minister je v pogovoru za ABC skušal braniti lastno integriteto s kritiko Trumpovega tvitanja. Kot kaže je delovalo, saj je tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham nemudoma sporočila, da ima Trump polno zaupanje v Barra.

Barr je v preteklosti rešil Trumpa z interpretacijo poročila posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Roberta Muellerja. Tožilec ni ugotovil, da se je Trumpova kampanja dogovarjala z Rusi za skupno delo proti demokratki Hillary Clinton, obenem pa ni ugotovil, da se Trump ni vpletal v njegovo preiskavo in jo oviral. Barr je potem sam sklenil, da Trump tega ni delal.

Barr je Trumpa s pomočjo pravnikov ministrstva branil v času procesa ustavne obtožbe, brani pa ga tudi v številnih drugih tekočih sodnih primerih, tožbah in sporih s kongresnimi demokrati glede objave njegovih davčnih napovedi, finančnih podatkov in drugih zadev.

Barrova politična filozofija glede pooblastil predsednika ZDA je enaka Trumpovi in zaradi tega je tudi dobil službo potem, ko je Trump predlani odpustil veliko bolj previdnega Jeffa Sessionsa.

Barr v bistvu meni, da ima predsednik na položaju bolj ali manj neomejena pooblastila, da je imun pred kongresnimi preiskavami in se ga ni mogoče dotakniti, dokler je na položaju.

Washington, 14. februarja (STA)
Foto: STA