c S

EU: Poljski zakon o discipliniranju sodnikov uničevalen

08.02.2020 19:03 Berlin, 08. februarja (STA) - Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za vrednote in transparentnost, Vera Jourova je danes nedavno sprejeto poljsko zakonodajo o discipliniranju sodnikov označila za uničevalno. Zagrozila je tudi z odvzemom evropskih sredstev državam EU, ki ne spoštujejo vrednot unije. V Varšavi pa so se zbrali podporniki vlade, ki so EU obtožili vmešavanja.

"To ni reforma, to je uničenje," je v prvem odzivu Evropske komisije po podpisu zakona o discipliniranju sodnikov dejala Jourova, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njenih besedah pri zakonu "ne gre več za usmerjeno posredovanje proti posameznim črnim ovcam", ampak za "bombardiranje".

Dejala je, da podpira predloge, da se v okviru mehanizma za zaščito vladavine prava poveže sredstva EU in spoštovanje demokratičnih standardov. "Pri proračunu gre za to, da sredstva dobijo zgolj države, kjer se je mogoče obrniti na neodvisna sodišča, če obstaja dvom o ustrezni porabi denarja," je poudarila.

Na varšavskih ulicah pa se je danes zbralo več tisoč podpornikov vlade, ki so izrazili nasprotovanje "vmešavanju" EU v poljski pravosodni sistem. "Uradniki EU zlorabljajo zakonodajo," je zbranim dejal eden od organizatorjev Adam Borowski. "Naša prisotnost je zaščita naše suverenosti," je poudaril.

"Podprimo našo vlado, da bo dokončala reformo sodstva. Niti enega koraka nazaj, gospodje. Niti enega!" je še dejal Borowski.

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) od leta 2015, ko je prevzela oblast, izvaja reformo sodstva, ki po opozorilih EU in drugih kritikov spodkopava pravno državo in ogroža demokracijo. Konec leta 2017 je Evropska komisija zaradi pravosodne reforme proti Poljski uvedla postopek, grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic v EU.

Zadnji v vrsti v okviru reforme je zakon o disciplinskih postopkih proti sodnikom, ki ga je v torek podpisal poljski predsednik Andrzej Duda, s čimer je začel veljati. Zakon med drugim uvaja disciplinski postopek proti sodniku, če bi pod vprašaj postavil službeno razmerje ali veljavnost imenovanja katerega od sodnikov. Sodnikom v disciplinskem postopku naj bi grozilo poklicno nazadovanje ali celo odpoved delovnega razmerja.

Kritiki opozarjajo, da zakon omejuje neodvisnost sodstva in da bi lahko poljskim sodnikom preprečeval uveljavljanje evropske zakonodaje.

Desničarska PiS trdi, da se z reformami spopadajo s korupcijo v pravosodnem sistemu, ki da je neučinkovit, skorumpiran in samovšečen relikt nekdanje komunistične države.