c S

Občine pozvale poslance k sprejemu zakona o finančni razbremenitvi

05.02.2020 20:34 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Združenja občin pozivajo poslance, naj sprejmejo zakon o finančni razbremenitvi občin. Ta predvideva prenos nekaterih stroškov iz občin na državo. Občine bi tako prihranile okoli 31 milijonov evrov letno. Gre za sistemsko in trajno ureditev, so pojasnili na novinarski konferenci po seji vladne delovne skupine za zniževanje stroškov občin.

Kot je poudarila generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar, so parlamentarne stranke v zadnjih mesecih močno podpirale delovanje občin. "Zato upamo, da bodo parlamentarne stranke to podporo občinam izrazile tudi s sprejemom zakona v čim krajšem času," je dodala.

Občine zakon ocenjujejo kot pomemben prispevek, je izpostavil Miloš Šenčur iz Združenje mestnih občin Slovenije. "Želimo si, da razumejo dosedanje delo kot prispevek k uresničevanju lokalne samouprave in k razbremenjevanju občin, tako iz finančnega kot administrativnega vidika," je povedal.

Poziv za čimprejšnjo uvrstitev predloga zakona o finančni razbremenitvi občin na sejo DZ so na vse poslanske skupine naslovili tudi v Združenju občin Slovenije. Kot so zapisali na svoji spletni strani, jih glede na trenutno stanje, "ko smo se zopet znašli v politični negotovosti, skrbi, ali bo zakon sprejet še v tem sklicu".

Minister za javno upravo Rudi Medved, ki opravlja tekoče posle, je ocenil, da obstaja možnost sprejetja zakona. Spomnil je, da se je tudi razprava ob sprejemanju proračuna dotikala financiranja občin. Vendar je v trenutnih razmerah pomemben element pri sprejemanju zakona časovna stiska, je poudaril Medved.

Minister je dodal, da je še nedavno o tem zakonu govoril s predsednikom DZ Dejanom Židanom.

Po predlogu zakona, ki ga je vlada sprejela 12. decembra lani in ga posredovala v DZ, bi država od občin prevzela obveznost plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje brezposelnim državljanom in tujcem, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji, in ki jim je priznana pravica do denarne socialne pomoči. Prevzela bi financiranje družinskega pomočnika in mrliško pregledne službe. Občine pa bi posledično razbremenili tudi nekaterih administrativnih postopkov.

Prav tako bi se povečali nekateri prihodki občin zaradi ukinitve nekaterih oprostitev, na primer izdelava lokacijske informacije, za katero zaprosijo stranke preko notarjev, ne bi bila več brezplačna, takso za potrdilo o pogojih za spreminjanje meje parcele pa bi na novo določili.