c S

Združenje frank s pritožbo na Evropsko komisijo

30.01.2020 11:31 V Združenju frank, ki opozarja na problem domnevno nepoštenih pogojev v kreditnih pogodbah v švicarskih frankih, bodo to težavo internacionalizirali. "Najprej se bomo s pritožbo obrnili na Evropsko komisijo, nato pa tudi na druge evropske institucije, pristojne za varstvo človekovih pravic in pravic potrošnikov," so napovedali.

"Združenje frank je pripravilo pritožbo na Evropsko komisijo zoper Republiko Slovenijo zaradi neizpolnjevanja prava EU," so zapisali. Jedro pritožbe se nanaša na sodno prakso vrhovnega sodišča. To je leta 2018 izdalo pet odločb v zvezi s krediti v frankih in kljub temu, da je vlada leta 2008 obvestila komisijo o uporabi najvišjih standardov varstva potrošnikov, uporabilo nižji standard. V pritožbi je združenje izpostavilo še korupcijska tveganja pri odločanju v dveh zadevah, so navedli.

V Združenju frank so spomnili, da že drugič sedijo za pogajalsko mizo z bankami, v pogajanjih pa se po njihovih navedbah kaže, da je vrhovno sodišče s svojim ravnanjem potrošnikom bistveno otežilo iskanje zunajsodnih rešitev skozi zakonodajni postopek in jim odvzema pogajalsko moč. "Sporne odločitve vrhovnega sodišča vseskozi legitimirajo argumente bank proti takšnim rešitvam," so izpostavili.

Ljubljana, 30. januarja (STA)
Foto: STA