c S

Na vrhovnem sodišču posvet o pripravi nove sodniške zakonodaje

29.01.2020 19:32 Celje, 29. januarja (STA) - Na vrhovnem sodišču je danes potekal skupen posvet ministrstva za pravosodje, Sodnega sveta in vrhovnega sodišča na temo nove sodniške zakonodaje - novel zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi. Ministrica Andreja Katič je na posvetu poudarila, da delo na pripravi obeh novel poteka v skladu z izhodišči ter da ukinjanja sodišč ne bo.

Ministrica Katičeva je v uvodu sestanka povedala, da delo pri pripravi obeh novel poteka v skladu z izhodišči ter da se bo ministrstvo kljub "aktualnem političnem položaju še naprej osredotočalo na kakovostno pripravo gradiva".

Zbranim, med katerimi so bili tudi predsednik vrhovnega sodišča Damjan Florjančič, predsednik Sodnega sveta Erik Kerševan in predsednik Slovenskega sodniškega društva Andrej Ekart, so predstavili najpomembnejša izhodišča obeh novel, nato pa je sledila razprava. "Ob zaključku posveta so se strinjali, da dozdajšnje gradivo predstavlja dobro izhodiščno podlago za nadaljevanje razprav, cilji v njem so primerni in ustrezni, posamezne rešitve pa bodo tudi v prihodnje nastajale ob sodelovanju sodstva, Sodnega sveta in Slovenskega sodniškega društva," so po posvetu sporočili z ministrstva.

Glavni namen obeh novel je sicer zagotoviti racionalno in optimalno poslovanje sodišč, ekonomično poslovanje celotne sodne uprave in možnost specializacije sodnikov. S spremembami zakonodaje nameravajo tudi sodno okrožje dokončno uveljaviti kot osnovno organizacijsko enoto sodišč in uvesti "ene vrste naziv sodnika prve stopnje". "S tem bo postalo okrožje zaokrožena celota tako z vidika upravljavskih pristojnosti kot z vidika možnosti prehajanja in razporejanja sodnikov znotraj okrožja," so zapisali na ministrstvu. Ob tem so ponovili, da bo krajevna mreža sodišč ostala nespremenjena in da nobeno sodišče ne bo ukinjeno.