c S

Evropski parlament na zgodovinskem glasovanju potrdil sporazum o brexitu

29.01.2020 19:37 Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Bruslju po čustveni in na trenutke burni razpravi potrdil sporazum o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz EU. Pred glasovanjem o zgodovinski odločitvi so v razpravi odmevali izrazi žalosti ter zagotovila, da bodo pogrešali Britance in da bodo ostali dobri prijatelji.

Evropski poslanci so sporazum potrdili s 621 glasovi, 49 jih je bilo proti, 13 pa je bilo vzdržanih. Po glasovanju so zapeli staro škotsko pesem slovesa Auld Lang Syne.

To je skoraj zadnje dejanje pred brexitom, ki se bo zgodil v petek opolnoči. Sporazum morajo namreč potrditi še članice unije s kvalificirano večino.

"Le v agoniji slovesa se zavemo globine ljubezni," je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v razpravi citirala angleško pisateljico George Eliot. "Vedno vas bomo imeli radi. Ne bomo daleč. Naj živi Evropa," je še izpostavila.

Von der Leynova je sicer spomnila tudi na neomajno stališče sedemindvajseterice, da je britanski dostop do trga EU sorazmeren s stopnjo britanske usklajenosti z evropskimi pravili, kar je vznemirilo brexitovce v plenarni dvorani.

Predstavnik parlamenta za brexit Guy Verhofstadt pa je opozoril, da je brexit poraz unije, ki se mora naučiti svojo lekcijo: potrebna je korenita reforma unije. To po njegovih besedah pomeni unijo brez izvzetij in brez rabatov.

Sicer pa je bilo v čustveni in zgodovinski razpravi iz štirih največjih političnih skupin v parlamentu slišati številne izraze obžalovanja in žalosti, nekateri britanski evroposlanci so bili na robu solz.

Da je brexit "ogromna napaka" ter da Britanci zapuščajo edinstveno institucijo in enega največjih projektov, je izpostavil vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, ki je tudi ponovil Verhofstadtovo svarilo o lekciji brexita.

To je "zelo žalosten dan za Evropo", je izpostavila vodja socialdemokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez in Britancem obljubila, da jih bodo sprejeli odprtih rok, če se odločijo vrniti.

Predstavnica liberalcev (RE) Nathalie Loiseau je zaradi izjemnosti trenutka izjemoma govorila angleško. "Pogrešali vas bomo," je poudarila in izpostavila, da se tisti, ki mislijo, da je naslednja postaja uničenje Evrope, močno motijo.

Britanska evroposlanka iz vrst Zelenih Molly Scott Cato se je na koncu svojega zadnjega nagovora razjokala, čemur so sledili bučen aplavz in objemi kolegov.

Vsi sicer niso delili žalosti. V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID) so izpostavili: "Kakšno čudovito popoldne. Kakšen srečen dan."

Daniel Hannan iz vrst zmernih evroskeptikov Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) je poudaril, da se je EU znebila slabega najemnika, pridobila pa je dobrega soseda.

V levici pa so opozorili, da mora biti brexit dramilo, da je treba na prvo mesto postaviti ljudi in planet, saj bodo sicer Britaniji sledile še druge članice unije.

Prvi brexitovec Nigel Farage je izrazil prepričanje, da bo brexit začetek konca "nedemokratičnega" evropskega projekta. V svetu se bije zgodovinska bitka med globalizacijo in populizmom, morda sovražite populizem, vendar pa je ta vse bolj popularen, je dejal.

Nato so brexitovski evroposlanci pomahali v slovo z britanskimi zastavami, vzkliknili "hi hip hura" in odšli iz dvorane. Preostali britanski evroposlanci pa so večinoma nadaljevali čustvene zadnje nagovore. Mnogi so izpostavili, da bodo glasovali proti ločitvenemu sporazumu.

Evropski poslanci iz Slovenije Romana Tomc, Tanja Fajon in Franc Bogovič so ob glasovanju o ratifikaciji sporazuma o brexitu opozorili na posledice izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Tomčeva (EPP/SDS) je poudarila, da bodo posledice brexita čutili tako v EU kot v Veliki Britaniji in da država, ki zapusti EU, ne more imeti enakih pravic kot članice. "Velika Britanija tako ne more računati na ugodnosti, ki jih je imela, ko je bila del EU, na drugi strani pa bo razbremenjena obveznosti," je dodala.

Fajonova (S&D/SD) odhod Združenega kraljestva iz EU obžaluje ter meni, da gre za posledico neodgovornega populizma, lekcijo pa bomo plačali vsi. Izrazila je upanje, da bosta Bruselj in London v prehodnem obdobju sklenila konstruktiven dogovor o prihodnjih odnosih, za katere si želi, da bi čim manj opazno posegli v vsakodnevno delovanje EU in življenje državljanov.

"Brexit je poraz za vse, tu ni zmagovalca. V naslednjih 11 mesecih mora prevladati razum, da sklenemo dober dogovor o bodočem sodelovanju," pa je tvitnil Bogovič (EPP/SLS).

Glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier je na koncu opozoril, da je treba sporazum, ki omogoča urejeno ločitev, zdaj tudi izvesti, zlasti zagotoviti pravice državljanov in ohraniti mir na irskem otoku. Nagovor je končal z besedami, da Združenemu kraljestvu resnično in iskreno želi vse dobro.

Predsednik parlamenta David Sassoli pa je dejal: "Britanski prijatelji, v italijanščini je 'adio' preveč končna beseda, zato bom dejal le 'arrivederci'." Na svidenje torej, ne zbogom.

Z brexitom se poslavlja 73 evropskih poslancev iz Združenega kraljestva. Število evropskih poslancev se sicer zmanjša s 751 na 705. 27 sedežev se namreč porazdeli med štirinajst članic unije, ki so sedaj preslabo zastopane glede na njihovo velikost. Preostalih 46 sedežev pa ostaja kot rezerva za prihodnje širitve ali za primer uvedbe nadnacionalnih list.

Za odhajajoče britanske evroposlance veljajo enaka pravila kot za vse druge evropske poslance ob koncu mandata. Vrniti morajo izkaznice in izprazniti pisarne. Medtem ko so se od pisarn v Strasbourgu že poslovili, lahko v Bruslju to storijo do 7. februarja. Pridobijo lahko tudi posebne izkaznice za bivše evroposlance.

Z brexitom bodo v parlamentu z vidnih mest odstranili vse britanske zastave. Te se selijo v protokolarno službo za prihodnjo uporabo v primeru visokega britanskega obiska. Ena od njih pa bo romala v bližnji muzej, Hišo evropske zgodovine, kjer bo, kot pojasnjujejo v parlamentu, pričala o tem "nesrečnem delu zgodovine EU".

Bruselj, 29. januarja (STA)