c S

Jourova zaskrbljena zaradi kampanje proti sodnikom na Poljskem

28.01.2020 19:37 Varšava, 28. januarja (STA) - Sodnike na Poljskem je treba zaščititi pred "kampanjo klevetanja", ki jo proti njim izvaja poljska vlada, je danes v Varšavi opozorila podpredsednica Evropske komisije, pristojna za vrednote in transparentnost, Vera Jourova.

"Želim narediti več za zaščito sodnikov pred kampanjo, ki poteka proti njim, saj to ni okolje, v katerem bi lahko opravljali svoje zahtevno delo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala Jourova.

Vrata za dialog s Poljsko so še vedno odprta, je zatrdila Jourova, ki je o pravosodni reformi in vladavini prava na Poljskem razpravljala s predsednikoma obeh domov poljskega parlamenta, na programu pa ima tudi srečanji s predsednikoma vrhovnega in ustavnega sodišča.

Sešla se je tudi s poljskim varuhom človekovih pravic Adamom Bodnarjem. Ta je ocenil, da še vedno obstaja možnost za rešitev spora glede pravosodne reforme.

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) od leta 2015, ko je prevzela oblast, izvaja reformo sodstva, ki po opozorilih EU in drugih kritikov spodkopava pravno državo in ogroža demokracijo. Konec leta 2017 je Evropska komisija zaradi pravosodne reforme proti Poljski uvedla postopek, grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic v EU.

Desničarsko populistična PiS trdi, da se reforme spopadajo s korupcijo v pravosodnem sistemu, ki da je neučinkovit, skorumpiran in samovšečen relikt nekdanje komunistične države.

Poljski parlament je prejšnji teden podprl kontroverzni zakon o discipliniranju sodnikov, ki izražajo dvom v vladne reforme. Na drugi strani je poljsko vrhovno sodišče odločilo, da sodniki, ki jih imenuje novi nacionalni sodni svet, ne morejo izdajati sodb, saj niso neodvisni. Poljski premier Mateusz Morawiecki je zato vrhovno sodišče obtožil "destabilizacije pravnega reda".