c S

Davek na nepremičnine je zalogaj za močno vlado

27.01.2020 13:05 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Davek na nepremičnine lahko po besedah premierja v odstopu Marjana Šarca izpelje le močna večinska vlada. A pogoj je, da morajo biti evidence urejene, je v odgovoru na vprašanje poslanca Levce Luke Mesca v uvodu januarske seje DZ odgovoril Šarec. Ni pa komentiral poslančeve zahteve, naj bodo tisti z več premoženja obdavčeni bolj.

Mesec je Šarca pozval, naj vlada pri pripravi davka na nepremičnine upošteva premoženjski položaj zavezancev, za tiste z več stanovanji naj torej predvidi višjo stopnjo davka. "Tisti, ki imajo več stanovanj, jih ponavadi oddajajo za plemenitenje svojega premoženja," je dejal.

Šarec se je strinjal, da bo ob pripravi zakona o davku na nepremičnine treba razmišljati o pravičnosti, a hkrati opozoril, da se bo verjetno pojavilo veliko pritiskov za uveljavitev izjem. "Ne glede na to, katera vlada bo davek na nepremičnine pripravljala, bo zagotovo deležna pritiskov lobistov, takšnih ali drugačnih," je dejal.

Potrdil je, da bo treba davek na nepremičnine uvesti, če se bomo želeli posloviti od zdajšnjega nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. "A izpelje ga lahko le močna vlada in ob predpostavki, da so evidence takšne, kot morajo biti," je poudaril. Ob tem je spomnil, da so Slovenci v času socializma veliko sami gradili, zato včasih težko razumejo, da bodo zdaj morali plačati ta davek.