c S

Razrešeni notar Sikošek dosegel obnovo postopka odvzema naziva

23.01.2020 08:38 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Nekdanji ljubljanski notar Jože Sikošek je dosegel obnovo postopka, v katerem mu je pravosodno ministrstvo odvzelo naziv notarja. Hkrati je v kazenskem postopku s podjetnico, ki je s ponarejenimi dokumenti na fiktivne osebe prenašala podjetja, ki so se utapljala v dolgovih.

Pravosodno ministrstvo je razrešenemu notarju Jožetu Sikošku odobrilo obnovo postopka, v katerem je v preteklosti zaradi pravnomočne obsodbe izgubil naziv notarja. "Nekdanji notar Jože Sikošek je na ministrstvo za pravosodje vložil predlog za obnovo postopka iz razloga, ker naj bi odločba temeljila na sodbi, ki je bila pravnomočno razveljavljena. Ministrstvo za pravosodje je s sklepom navedenemu predlogu Jožeta Sikoška delno ugodilo in obnovo dovolilo v obsegu, kot bo v postopku potreben za ponovno opravo presoje pogoja 'vreden javnega zaupanja za opravljanje notariata'," so za časnik pojasnili na ministrstvu.

Sikošek je sicer ostal brez notariata, ker je ministrstvo za pravosodje ugotovilo, da je bil leta 2017 pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja ali pravic. A je vrhovno sodišče ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti. Sikošek se je sicer znašel tudi v več disciplinskih postopkih, med drugim zaradi napak pri pripravi notarskega zapisa o posojilu stranke SDS pri Dijani Đuđić.

Se je pa Sikošek medtem znašel v še enem kazenskem postopku, izpostavlja Dnevnik. Tožilstvo ga preganja skupaj z novomeško notarko Darjo Jarnovič in podjetnico Gordano Peulić Štikovac, dolži pa jih ponarejanja listin, ponareditve uradnih listin in overitve lažne vsebine. Vsi trije so se na predobravnavnem naroku izrekli za nedolžne.

Po neuradnih informacijah Dnevnika se očitki nanašajo na lažen prenos več podjetij in njihovih dolgov na neznano osebo.