c S
Del preiskave strmoglavljenja v Iranu tudi Mednarodna organizacija za civilno letalstvo 14.01.2020 08:47 Teheran/Montreal, 14. januarja (STA) - Na povabilo Irana bo pri preiskavi sestrelitve ukrajinskega potniškega letala sodelovala tudi Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO), ki bo na območje napotila svoje strokovnjake. Kanadski premier Justin Trudeau je medtem opozoril, da bi bilo 176 ljudi na krovu letala še živih, če ne bi prišlo do stopnjevanja napetosti v regiji.

Napetosti med ZDA in Iranom so se izjemno zaostrile po 3. januarju, ko so ZDA v napadu z brezpilotnim letalom blizu Bagdada ubile vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija. Iran se je odzval z raketnim obstreljevanjem dveh vojaških oporišč v Iraku, kjer so nameščeni ameriški in drugi tuji vojaki. Žrtev ni bilo.

Le nekaj ur pozneje je enota iranske revolucionarne garde nenamerno sestrelila letalo družbe Ukraine International Airlines, ki naj bi se približalo vojaškemu območju. To so oblasti sprva zanikale, po več dneh pa v soboto le priznale. Kot je danes zatrdil tiskovni predstavnik vlade, so to storili, takoj ko je predsednik Hasan Rohani od sveta za nacionalno varnost prejel podrobnosti o incidentu.

Preiskavo vodi Iran, ki pa je k njej povabil tudi več tujih ekip strokovnjakov. Nazadnje se je s tovrstnim povabilom obrnil na ICAO s sedežem v Kanadi, ki je v ponedeljek že sporočila, da bo v Iran poslala tehnične strokovnjake, ki bodo svetovali in opazovali preiskavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med 176 ljudmi na krovu letala, ki so vsi umrli, je bilo glede na podatke Ottawe 57 kanadskih državljanov. "Če ne bi bilo napetosti, če v zadnjem času ne bi prišlo do stopnjevanje v regiji, bi bili ti Kanadčani zdajle doma s svojimi družinami," je v ponedeljek menil kanadski premier Trudeau.

Kot je dodal, je mednarodna skupnost zelo jasna pri poudarjanju, da Iran ne sme imeti jedrskega orožja, je pa treba tudi nadzorovati napetosti v regiji, ki jih povzročajo tudi dejanja ZDA, njegove besede v pogovoru za televizijo Global povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ponovil je še, da mora Iran prevzeti "polno odgovornost".

Strmoglavljenje je bil velik udarec za iransko skupnost v Kanadi, ki je dom največji iranski diaspori v Severni Ameriki. Glede na zadnje štetje je leta 2016 v državi živelo 210.000 kanadskih državljanov iranskega porekla.

Med preostalimi žrtvami je bilo največ Irancev, med tujimi državljani pa so bile žrtve med drugim še iz Velike Britanije, Ukrajine, Švedske in Afganistana. S slednjimi je Kanada oblikovala posebno skupino, ki se skupaj usklajuje glede morebitnih zahtev po odškodnini. Predstavniki sodelujočih držav se bodo prvič sešli v četrtek v Londonu, je v ponedeljek sporočilo kanadsko zunanje ministrstvo.