c S

Sodišče pritrdilo AVK glede zasega Mercatorjevih delnic

07.01.2020 21:54 Ljubljana/Zagreb, 07. januarja (STA) - Ljubljansko okrajno sodišče je potrdilo odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) o začasnem zasegu delnic Mercatorja, s čimer je sklep agencije postal pravnomočen. Pritožbo Agrokorja je kot neutemeljeno zavrnilo, kar v hrvaškem koncernu obžalujejo in napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev za razveljavitev zasega delnic.

Okrajno sodišče v Ljubljani je odločalo o pritožbi Agrokorja na sklep AVK o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic zaradi zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. Po odločitvi sodišča, ki jo je AVK prejela danes, zoper ta sklep ni pritožbe, so sporočili iz AVK.

V skupini Fortenova, ki je nastala iz zdravega jedra Agrokorja, so v sporočilu z javnost ocenili, da obrazložitev odločitve okrajnega sodišča ni prepričljiva in je pravno šibka, zato Agrokor vztraja, da je sklep agencije protiustaven, arbitraren in nezakonit, ter da je AVK pri izdaji sklepa o začasnem odvzemu delnic grobo kršila pravila postopka.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je po odločitvi sodišča prek Twitterja ocenil, da je Slovenija pravna država, in da je slovensko zakonodajo treba spoštovati.

V Fortenovi so pojasnili, da je sodišče med drugim ocenilo, da je Agrokorjevo tolmačenje instituta iz petega odstavka 201. člena zakona o prekrških preozko, zato ni upoštevalo Agrokorjevega ključnega argumenta, da AVK v konkretnem primeru ni imela pravne podlage za izdajo sklepa o začasnem odvzemu delnic Mercatorja.

Sodišče je "s površnim branjem določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence" zavrnilo tudi Agrokorjev pritožbeni očitek, da direktor agencije ni pristojen za sprejem odločitve o začasnem odvzemu delnic, saj da lahko takšno odločitev sprejme le prekrškovni senat, so še navedli v hrvaški skupini.

Ljubljansko okrajno sodišče sicer odloča tudi o Agrokorjevi zahtevi za pravno varstvo zoper samo odločbo o prekršku. Sodišče je zadevo v reševanje dobilo sredi decembra, glede na njeno naravo pa ta ne bo in ne more biti rešena v nekaj dneh, so takrat povedali na sodišču.

V Agrokorju so napovedali, da bodo vložili pritožbo tudi na sklep o davčni izvršbi, s katerim je Finančna uprava RS na delnicah Mercatorja vpisala prepoved razpolaganja. Menijo namreč, da je tudi ta sklep nezakonit.

Z začasnim odvzemom Mercatorjevih delnic so načrti za prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo začasno zaustavljeni. Hrvaška stran je potezo AVK označila za vmešavanje države z namenom izpogajanja boljšega položaja slovenskim dobaviteljem, slovenska stran to zanika.

Vodstvo Agrokorja in Fortenove je s svojim stališčem o zadevi seznanilo organe v Bruslju, veleposlaništva držav, iz katerih so njihovi lastniki in vlagatelji, pa tudi bonitetne hiše Fitch, Moody's, Standard & Poor's in pisarni Svetovne banke v Washingtonu in Bruslju ter nevladne organizacije Transparency International v Bruslju in Berlinu.

Zadnji poskus dogovora glede Mercatorjevih dobaviteljev je konec sredi decembra padel v vodo. Takrat naj bi podpisali memorandum o soglasju, a se je Gospodarska zbornica Slovenije za sestanek opravičila in predlagala, naj se ga prestavi na začetek januarja, ko bodo prisotni vsi akterji, ki so bili takrat zaradi obveznosti v tujini odsotni.