c S

Korošcu zaradi povzročitve tragične prometne nesreče sedem let in osem mesecev zapora

06.01.2020 19:05 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je danes Jana Korošca, ki je 8. marca lani v Ljubljani povzročil prometno nesrečo, v kateri sta umrla dva pešca, nepravnomočno obsodilo na enotno kazen sedem let in osem mesecev zapora ter mu za dve leti prepovedalo vožnjo. Sodišče mu je pripor zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšalo do pravnomočnosti sodbe.

Tožilstvo je Korošcu očitalo, da je omenjenega 8. marca lani v nočnem času na Dunajski cesti v Ljubljani pri križišču z Vilharjevo cesto trčil v dva moška, stara 53 in 64 let, ki sta po prehodu za pešce pri zeleni na semaforju prečkala cesto. Oba moška sta zaradi hudih poškodb umrla, eden takoj, drugi v bolnišnici.

Korošec je na cesti z omejitvijo 60 kilometrov na uro in pri rdeči na semaforju vozil med 85 in 94 kilometrov na uro, je danes ob izreku sodbe poudarila sodnica Špela Koleta. Ko je trčil v dva moška, je 65 metrov stran trčil še v drog javne razsvetljave, nato pa odpeljal v smeri Črnuč. S svojo vožnjo je ogrozil še taksista, ki je vozil po Dunajski cesti proti Črnučam.

V času prometne nesreče je imel Korošec v krvi 2,1 promila alkohola, pa tudi različne prepovedane snovi, od kokaina, amfetamina do metadona, je pojasnila sodnica. Kaznivi dejanji povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in nevarne vožnje v cestnem prometu je storil v stanju neprištevnosti zaradi začasne duševne motnje, ki si jo je po besedah sodnice povzročil sam, ko je pil alkohol in užival prepovedane snovi.

Korošec je imel namreč že več let pred prometno nesrečo težave z odvisnostjo od drog, je spomnila sodnica. Kot je opozorila, je tudi Koroščeva mama pričala, da njen sin slabo prenaša alkohol. Kljub temu je pil velike količine alkohola in užival različne droge ter povzročil prometno nesrečo. Sodišče je zato ocenilo, da mu je pri tolikšni alkoholiziranosti in vplivu drog utemeljeno očitati malomarnost.

"Zavedal se je, kaj povzročajo alkohol in droge. Za opite ljudi je značilno, da razmišljajo, da bodo že nekako prišli domov. To je značilno tudi za obdolženega," je dejala sodnica.

Kot olajševalne okoliščine za Korošca je sicer upoštevala, da je izrazil obžalovanje za nesrečo, ter da pred tem ni bil nikoli kaznovan. A je ob tem tudi opozorila, da se sodišču Koroščevo obžalovanje ni zdelo pristno. Spomnila je tudi na oceno izvedenca Dragana Terziča, da pri njem opaža znake manipulativnosti.

Je pa sodišče Korošca oprostilo očitka opustitve pomoči žrtvama. Kot je pojasnila sodnica, bi bilo kaznivo dejanje opustitve mogoče storiti le naklepno. Ker pa je bil neprišteven, mu naklepa ni mogoče očitati.

Tožilstvo je za Korošca zahtevalo enotno kazen devet let zapora in prepoved vožnje za štiri leta. Sodnica Koleta je poudarila, da zakon določa, da se lahko vozniku prepove vožnja za obdobje od šestih mesecev do dveh let, zato predlog tožilstva ni možen. Glede izrečene kazni pa je dejala, da je blizu zgornji meji. Ta je osem let za kaznivo dejanje povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in za kaznivo dejanje nevarne vožnje pa z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.