c S

Osnutek tožilske odločitve v zadevi Teš 6 že presegel 1000 strani

07.01.2020 10:45 Specializirano državno tožilstvo tudi po preteku dodatnega časa za pripravo obtožnice, ki ga je odobrilo celjsko sodišče, te še ni pripravilo. Rok, ki je sicer instrukcijski, je potekel sredi prejšnjega meseca, na tožilstvu pa so pojasnili, da bo tožilska odločitev sprejeta v čim krajšem času, osnutek odločitve pa že presega 1000 strani.

Celjsko okrožno sodišče je rok za vložitev obtožnice po končanju sodne preiskave najprej podaljšalo za tri mesece, drugič pa za mesec dni. "V tem primeru ni nič novega, dodatni rok je minil, novega predloga za podaljšanje nismo prejeli. Sodišče nima v tem primeru kaj narediti, odločitev je sedaj na strani tožilstva," so pojasnili.

Medtem pa na tožilstvu pojasnjujejo, da zakon o kazenskem postopku rok za vložitev obtožnice opredeljuje kot instrukcijski, torej napotitveni, ki na samo vložitev obtožnice nima vpliva.

Zanikali so očitke, da bi lahko primer zaradi dolgotrajnih postopkov zastaral, saj imajo preiskovana dejanja 20-letni zastaralni rok. "Glede na čas izvršitve očitanih kaznivih dejanj ni nevarnosti, da bi v tem trenutku nastopilo zastaranje kazenskega pregona," so navedli.

Spomnili so, da intenzivno delajo na tem obsežnem primeru. Spis so po končani sodni preiskavi prejeli 27. junija lani, dokumentacija, številčnost očitanih kaznivih dejanj, njihovo trajanje in kompleksnost problematike pa zahtevajo dodaten čas, so navedli.

Tožilstvo osumljenim očita kazniva dejanja zlorabe položaja, ponarejanja listin in pranja denarja pri več kot 250 milijonov evrov vrednem oškodovanju pri gradnji projekta Teš 6. Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, a se je projekt v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil za več kot enkrat - na končnih 1,41 milijarde evrov.

Postopek poteka že več let, zaradi česar je na sodišče letelo precej kritik. Nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič je zahteval tudi poročilo celjskega višjega sodišča, ki je ugotovilo, da je za zamude pri preiskavi v zadevi Teš odgovorno sodišče, in ne policija ali tožilstvo.

Kriminalisti so v tej zadevi konec leta 2010 začeli zbiranje obvestil, prve hišne preiskave so opravili junija 2012. Po dobrih dveh letih, oktobra 2014, so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo. Že mesec dni pozneje je tožilstvo na Okrožno sodišče v Celju vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem z nekdanjim direktorjem Teša Urošem Rotnikom na čelu. Tam pa se je začelo zapletati, saj je sodišče za sklep o uvedbi preiskave potrebovalo 27 mesecev.

Ljubljana, 07. januarja (STA)
Foto: STA