c S

Spor glede prenosa lastništva Mercatorja se poglablja

18.12.2019 20:34 Ljubljana, 18. decembra (STA) - Načrti za prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo so začasno zaustavljeni. AVK je namreč Agrokorju zaradi njegovega nepravilnega prevzema Costelle začasno odvzela delnice Mercatorja. Hrvaška stran je to označila za vmešavanje države z namenom izpogajanja boljšega položaja slovenskim dobaviteljem, slovenska to zanika.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je sklep o zasegu delnic izdala za zavarovanje plačila globe v višini 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju naložila zaradi nepravilno izvedenega prevzema kostelske polnilnice vode Costella, ki ga je nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić izvedel pred tremi leti.

Odločitev agencije ni pravnomočna. Zoper odločbo o prekršku, ki jo je pred tem izdala AVK, sta namreč tako Agrokor kot oglobljena odgovorna oseba vložila zahtevi za sodno varstvo, o katerih Okrajno sodišče v Ljubljani še odloča.

V Fortenovi, naslednici zdravega jedra propadlega Agrokorja, ki je od leta 2014 lastnik Mercatorja, so napovedali, da se bodo za zaščito svoje lastnine borili z vsemi pravnimi sredstvi. Dejali so, da gre za razlastitev zasebne lastnine Agrokorja, brez odločitve sodišča, ki bi to omogočala, in brez veljavne pravne podlage. Zakon glede pritožbe zoper sklep o zavarovanju določa, da ta ne zadrži njegove izvršitve. O pritožbi mora sodišče odločiti v 48 urah od prejema spisa.

V Fortenovi se jim zdi sporno, da je AVK Mercatorjeve delnice zasegla v skladu z določbami zakona o prekrških, ki se v glavnem nanašajo na prometne ali podobne prekrške. Sklep se jim zdi nesorazmeren, ker je AVK za podjetje, ki ima milijon evrov prometa, izdala kazen v višini 54 milijonov evrov in ker je zasegla 69,57 odstotka delnic Mercatorja, ki so vredne 140 milijonov evrov.

Prvi mož Agrokorja in Fortenove Fabris Peruško je ocenil, da se v Sloveniji skozi različne kanale skuša doseči neenakopraven položaj dobaviteljev v smeri, da imajo dobavitelji s sedežem v Sloveniji boljše pogoje. "Glede na to, da mi delujemo na tržnih temeljih, takšnega sporazuma ne moremo podpisati," je poudaril. V četrtek naj bi se sicer z dobavitelji ne glede na potezo AVK znova dobili.

"AVK je neodvisna institucija, ki jo imenuje slovenski parlament, a njeno delovanje kaže na namen, da se poišče pravni način za nacionalizacijo Mercatorjevih delnic," je menil Peruško in dodal, da je bil v tem primeru izdan sklep, izvršitve pa še ni bilo, domnevno zato, ker "ni prakse, kako se to naredi, in ker se išče referenčni primer v Venezueli, kjer se takšne stvari delajo, ne pa v državi EU".

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki ga je Fortenova z državno SID banko, eno od Mercatorjevih upnic, zaradi domnevno nedovoljenega vmešavanja v prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo prijavila Evropski komisiji, je to odločno zavrnil: "V Sloveniji velja vladavina prava. Institucije, vključno z AVK, delujejo samostojno in neodvisno."

Slovenija po njegovih besedah ne in ne bo odločala o prenosu, niti nima vpliva na prenos Mercatorja in njegovih odvisnih družb na Fortenovo. Počivalšek, ki verjame, da AVK v primeru zasega delnic Mercatorja ravna v skladu s sprejetimi pravili in zakonodajo, si ob tem želi, da se Agrokor prestrukturira na način, da bo Fortenova uspešna družba in bo omogočila Mercatorju, da bo rasel.

Na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo so potezo AVK označili za "neutemeljeno" in ocenili, da "kot takšna ne bo mogla obveljati". Tudi po njihovih ocenah je kazen nesorazmerna, izpostavili so, da ni pravnomočna. "Upam, da se bosta strani postopali razumno in da se bo to rešilo hitro in uspešno," je dejal hrvaški gospodarski minister Darko Horvat.

Peruško je ocenil, da "ti dogodki delajo Slovenijo izjemno nepriljubljeno za tuje investitorje" in da so "o tem obvestili veleposlaništva držav, iz katerih so njihovi lastniki in vlagatelji". "Moje pričakovanje je, da bodo tisti, ki so pristojni, storili vse, da ta postopek steče čimprej in da se na ta način pokaže, da je bilo vse to samo napaka," je izpostavil.

Počivalšek je medtem izpostavil, da primera AVK nikakor ni povezovati z meddržavnimi odnosi med Slovenijo in Hrvaško. "Po mojem mnenju so odnosi med Slovenijo in Hrvaško na gospodarskem področju dobri. Povezuje nas veliko skupnih dobrih projektov in priložnosti, ki jih moramo skupaj izkoristiti. In na tem moramo delati na obeh straneh meja," je dejal.

AVK je postopek o prekršku vodila zaradi nepriglasitve koncentracije podjetij Agrokor in Ardeya Global. V Švici registrirani Agrokor, ki je v 100-odstotnem lastništvu starega Agrokorja, je namreč leta 2017 pridobil 100-odstotni delež v podjetju Ardeya Global iz Dubaja, ki ima v lasti Costello. S sklepom je uporabila institut skladno z 201. členom zakona o prekrških. Več ni želela razkriti.

Začasni odvzem sicer lahko traja največ šest mesecev in se lahko s sklepom podaljša še za pol leta. Za hrambo in upravljanje z začasno odvzetimi vrednostnimi papirji ali drugimi predmeti je pristojna slovenska finančna uprava. Če se postopek ustavi ali če storilec plača globo s pripadki, se mu začasno odvzeto vrne.

Skupina Fortenova je zaživela aprila, ko so nanjo prenesli 32 Agrokorjevih solventnih podjetjih na Hrvaškem, v drugi fazi pa bodo nanjo prenesli tudi lastnino 82 nekdanjih Agrokorjevih podjetjih izven Hrvaške. Med njimi je največji Mercator.