c S

DZ sprejel novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

18.12.2019 20:33 Ljubljana, 18. decembra (STA) - Državni zbor je z 51 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Ta dviguje najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševski dodatek na 402 evra. Uveljavitev je predvidena z letom 2021.

Najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila se bo iz sedanjih 252 evrov dvignilo na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki je trenutno 402 evra. Na isti znesek se dviguje tudi starševski dodatek, ki pripada staršem, kadar niso upravičeni do materinskega, očetovskega oz. starševskega nadomestila, ker niso zavarovani za starševsko varstvo. Najpogosteje gre za študentske družine.

Dvig bo veljal za starše otrok, rojene po 1. januarju 2021. S 43 glasovi za in 31 proti so namreč poslanke in poslanci sprejeli dopolnilo koalicije, ki ga je ta vložila kot nekakšno srednjo pot, potem ko so na matičnem odboru prvotni vladni predlog, ki bi uveljavitev zamaknili še za leto dni, spremenili in na predlog Levice uveljavitev predvideli že za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2020.

Levica je za odločanje na plenarni seji nato predlagala še eno dopolnilo, po katerem bi dvig s 1. januarjem veljal za vse upravičence, a takšen predlog danes ni dobil zadostne podpore. V koaliciji so sicer ob torkovi obravnavi v DZ pojasnjevali, da sredstva v že sprejetem proračunu niso predvidena.

Materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo ter nadomestilo v času odmora za dojenje se ne bodo usklajevali. Zakonski predlog, ki ga je pripravil matični odbor, je sicer usklajevanje na predlog SDS predvidel, danes sprejeto koalicijsko dopolnilo pa ne.

Državni zbor je danes sprejel tudi dopolnilo koalicije, s katerim so pomoč ob rojstvu otroka določili pri 350 evrih. Na odboru sprejet predlog NSi pa je predvideval 500 evrov.

V skladu z novelo se bo očetom ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok očetovski dopust podaljšal za dodatnih deset dni za vsakega otroka. Pravica do starševskega dopusta pa bo uvedena tudi za rejnike, kadar je v rejniško družino nameščen otrok, starejši od 11 mesecev, in še ni zaključil prvega razreda osnovne šole.