c S

Sodišče v aferi Papian tako dolgo odločalo o obtožnici, da so nekatera kazniva dejanja zastarala

18.12.2019 13:08 Ljubljansko okrožno sodišče je o obtožnici zoper deset obdolženih v zadevi Papian odločalo več mesecev, zato je deloma zastarala. Nekdanji državni sekretarki na ministrstvu za izobraževanje Andreji Barle Lakota tako ne bo treba odgovarjati za izplačila armenskemu ezoteriku leta 2009.

Pristojni tožilec je 29. aprila letos na ljubljansko okrožno sodišče vložil neposredno obtožnico zoper deset obdolžencev. Senat okrožnega sodišča je o obtožnici odločil 5. septembra, v vmesnem času pa je del kaznivih dejanj zaradi poteka desetletnega roka zastaral, poroča Dnevnik.

Tako ne bodo več preganjali vodje središča za profesionalni razvoj na Zavodu za šolstvo Brigite Žarkovič Adlešič. Hkrati je preiskovalni sodnik odločil, da glede preostalih petih kaznivih dejanj ugodi ugovorom obdolžencev in obtožnico vrne tožilcu, ki je moral v treh dneh vložiti zahtevo za sodno preiskavo. Sodišče o uvedbi preiskave še vedno odloča. Roka, v katerem bi morali odločiti, pa zakon ne določa.

Obtožnica, ki še ni pravnomočna, tako zdaj devetim obdolženim očita kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja in/ali pomoči pri tem. Obdolženi so nekdanja vodja urada za razvoj šolstva in pozneje državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Barle Lakota, nekdanja vršilka dolžnosti direktorice Pedagoškega inštituta Mojca Štraus, nekdanji vodilni v Šoli za ravnatelje Andrej Koren ter dve uslužbenki na ministrstvu za izobraževanje, Špela Fotivec in Tjaša Koselj. Za ta dejanja je zagrožena kazen do pet let zapora.

Nekdanji direktor zavoda za šolstvo Gregor Mohorčič, svetovalec na zavodu Franc Cankar ter finančna delavka na zavodu Urška Strojan so obdolženi naklepne pomoči pri zlorabi uradnega položaja. Sodelavec Rubena Alexandra Papiana Tomaž Velkovrh je obdolžen, da je Barle Lakoti in drugim pomagal pri izvrševanju kaznivih dejan, ko je na zavod dostavljal dokumente za pripravo in izvajanje projekta.

Ljubljana, 18. decembra (STA)