c S

TI Slovenia odločevalce poziva k predstavitvi nadaljnjih korakov za vzpostavljanje integritete

09.12.2019 18:41 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Transparency International (TI) Slovenia je ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji poudaril pomen vodenja, ki zagotavlja okolje, kjer korupcija ni sprejemljiva. Kot je zapisala predsednica TI Slovenia Alma Sedlar, si želijo, da vodilni odločevalci v državi javnosti predstavijo nadaljnje korake za vzpostavljanje integritete in transparentnosti.

Želijo pa si tudi, da vodilni odločevalci v državi javno spregovorijo o svoji zavezanosti boju proti korupciji. "V zadnjih letih konkretnih signalov vodilnih odločevalcev ni, posledica tega pa je tudi pomanjkanje konkretnejšega napredka na področju preprečevanja korupcije," je v zapisu na spletni strani poudarila predsednica TI Slovenia.

TI Slovenia že več let intenzivno opozarja na pomanjkanje zavzetosti pri spreminjanju zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, večkratne zastoje pri sprejemanju etičnega kodeksa za poslanke in poslance državnega zbora ter pomanjkanje drugih ukrepov, ki bi premaknili boj proti korupciji z mrtve točke.

"Na pomanjkanje napredka kažejo tudi nekatera ponavljajoča se priporočila mednarodnih organizacij, kar Sloveniji ne more biti v ponos. V bližnji prihodnosti bo več priložnosti, da Slovenija pokaže, da želi v mednarodnem merilu prevzeti vodilno vlogo na tem področju," je dodala Sedlarjeva.

V TI Slovenia so ob tem poudarili predvsem pomen prenosa evropske direktive za zaščito prijaviteljev oz. žvižgačev, prenovo resolucije o preprečevanju korupcije in program vlade za krepitev integritete in transparentnosti za novo obdobje.

Poleg teh temeljnih aktov pa bo njihovi oceni pomembno tudi delovanje v praksi, predvsem sodelovanje vseh deležnikov za doseganje zastavljenih ciljev na področju boja proti korupciji.

"Odločevalci se morajo zavedati pomena medsektorskega sodelovanja, saj brez aktivnega vključevanja civilne družbe in poslovnega sektorja v programe ne bo mogoče zagotavljati ničelne tolerance do korupcije v družbi," je sklenila Sedlarjeva.

Prihodnji mesec je pričakovati tudi objavo novega indeksa zaznave korupcije, ki ga pripravlja TI. Slovenija že od leta 2012 ne beleži vidnejšega napredka na indeksu, lani je Slovenija na lestvici držav zdrsnila še za dve mesti in zasedla 36. mesto.

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan boja proti korupciji, 9. decembra 2003 je bila namreč podpisana konvencija ZN proti korupciji, prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji.