c S

Sodišče EU: Frontexu ni treba predati podrobnih informacij o ladjah

27.11.2019 17:17 Novinarja iz Nemčije in Španije sta bila neuspešna s tožbo proti Frontexu pred splošnim sodiščem EU. Evropski agenciji za nadzor zunanjih meja namreč ni treba predati podrobnih informacij o ladjah, ki jih ima v Sredozemskem morju, je danes odločilo sodišče s sedežem v Luxembourgu.

Novinarja sta zahtevala, da jima Frontex preda informacije o vseh patruljnih ladjah v Sredozemskem morju, njihova imena, pod katerimi zastavami plujejo in za kakšen tip ladje gre. Primer je bil povezan z ladjami, ki so jih leta 2017 uporabili v okviru operacije Triton, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Frontex je trdil, da bi razkritje teh informacij ogrožalo javno varnost. Informacije bi lahko namreč sebi v prid izkoristili tihotapci in drugi kriminalci. Sodniki so se strinjali z argumentacijo agencije. Kot so pojasnili, sta novinarja zahtevala podrobne informacije, medtem ko je operacija Triton še potekala, zato bi bila res lahko ogrožena javna varnost.

Nemški novinar Arne Semsrott je po razglasitvi sodbe sporočil, da razmišlja o pritožbi na Sodišče EU, saj ne more razumeti, zakaj Frontexu ni bilo treba razkriti niti imen ladij v Sredozemskem morju.

Frontex, ki ima sedež v Varšavi, so ustanovili leta 2004. Agencija med drugim preučuje migrantske tokove in podpira države na zunanjih mejah EU s tehnično opremo in strokovnjaki pri nadzorovanju meje. V okviru operacije Triton je Frontex med drugim pomagal Italiji pri nadzoru meje in reševalnih akcijah v Sredozemskem morju.

Luxembourg, 27. novembra (STA)