c S

Zbornica za poslovanje z nepremičninami s 30 stranmi pripomb na osnutek stanovanjskega zakona

27.11.2019 17:16 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Člani Zbornice za poslovanje z nepremičninami, ki so danes v Ljubljani z gosti razpravljali o zaključkih letošnjega posveta o poslovanju z nepremičninami, so dogodek po besedah direktorja zbornice Boštjana Udoviča izkoristili tudi za oblikovanje stališč in pripomb do osnutka novega stanovanjskega zakona. Teh se je nabralo za 30 strani.

Rdeča nit letošnjega posveta o poslovanju z nepremičninami, ki je potekal 7. in 8. novembra v Portorožu, je bil prav oktobra predstavljeni osnutek stanovanjskega zakona in zagotovitev dodatnih 10.000 najemnih stanovanj, je na novinarski konferenci po današnjem dogodku na Gospodarski zbornici Slovenije povedal Udovič.

"Iz razprave udeležencev o osnutku zakona izhaja, da se vsi strinjajo, da osnutek ni dobro pripravljen, problematike ne rešuje na ustrezen način, po drugi strani pa vsebuje številne rešitve, ki bi morale biti urejene s posebnimi zakoni," je pojasnil. Osnutek po njegovih besedah sicer vsebuje tudi nekatere dobre rešitve, ki pa so v pomanjkanju strokovne razprave zapisane neustrezno.

Glavna pomanjkljivost zakonskega osnutka je, tako Udovič, da ne predvideva finančnih virov za izvedbo vseh predvidenih ukrepov, poleg tega pa bi moral, po vzoru primerljivih držav, predvideti tudi register stanovanj in evidenco najemnin, saj brez teh podatkov učinkovito reševanje najemnega trga ni možno.

Zakon bi moral po Udovičevih besedah urejati pogoje za opravljanje dejavnosti upravljanja nepremičnin, nekaj rešitev, ki so predvidene, pa bi bilo treba po njegovem mnenju urediti drugače, na primer vprašanji omejenega mandata upravnika večstanovanjskih stavb in ločenega fiduciarnega računa obratovalnih stroškov. "Ti dve stvari sta še nedodelani in bosta po našem mnenju povzročili več težav in slabši položaj za etažne lastnike," je opozoril.

Iz razprave udeležencev o predvidenih rešitvah pri najemnih razmerjih so člani zbornice ugotovili, da zakonski osnutek vsebuje tudi rešitve, ki morda vanj ne sodijo, če pa že, bi morale biti boljše zasnovane. "Ena takšnih je regulacija najemnin, za katero so ugotovili, da brez podlage v kakovostni evidenci najemnin sploh ne more biti učinkovita," je dejal.

Ob tem je Udovič izrazil bojazen, da je zakon tako na široko zastavljen in odpira toliko vprašanj, da ga pristojno ministrstvo za okolje in prostor ne bo sposobno v sorazmernem kratkem času pripeljati do sprejema na vladi. Če se bo to zgodilo, bo zakon po njegovem prepričanju poln napak.

Po mnenju Francija Gerbca iz nepremičninskega združenja FIABCI Slovenija bi morala vlada medtem narediti bilanco izvajanja stanovanjskega programa ter izdelati nacionalni razvojni program s tega področja s konkretnimi cilji in številkami. Država mora ustaviti trend upadanja števila najemnih stanovanj in si določiti srednjeročni cilj deleža najemnih stanovanj, za kar mora zagotoviti obljubljenih 0,4 odstotka BDP letno, je dodal.

Marko Novak iz omenjenega združenja pa je izpostavil, da bi moralo ministrstvo še pred pripravo osnutka pripraviti pregled realizacije ukrepov, ki jih predvideva resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu ter konkreten razvojni stanovanjski načrt, ki bi za naslednje obdobje poleg ukrepov predvidel tudi finančne vire.

Da je v okviru javne obravnave zakonskih rešitev nujno zagotoviti tudi strokovni dialog med vsemi deležniki na področju upravljanja, pri čemer je treba poiskati tudi reprezentativnega sogovornika na strani etažnih lastnikov, so se strinjali vsi trije sogovorniki.

Zbornica bo zbrane pripombe po navedbah sogovornikov poslala ministrstvu za okolje in prostor danes ali v četrtek, ko se javna obravnava osnutka novega zakona tudi izteče.