c S

V Evropskem parlamentu zelena luč Evropski komisiji

27.11.2019 16:06 Evropski parlament je v Strasbourgu s prepričljivo večino podprl novo Evropsko komisijo. Njena predsednica Ursula von der Leyen, ki je kot glavne naloge izpostavila zeleno in digitalno tranzicijo, izid glasovanja razume kot zaupnico. Komisija, v kateri je Slovenec Janez Lenarčič zadolžen za krizno upravljanje, bo začela delati v nedeljo.

Za komisarsko ekipo pod vodstvom Nemke von der Leynove je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 pa vzdržanih. To je boljši izid kot za ekipo Jean-Clauda Junnckerja, ki jo je pred petimi leti potrdilo 423 poslancev, 209 jih je bilo proti in 67 vzdržanih.

"Ponižno sprejemam to izjemno večino. Razumem jo kot zaupnico," je dejala nova predsednica na novinarski konferenci po glasovanju, ki jo je imela skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Ponovila je ključno sporočilo, da je Evropa v edinstvenem položaju, da vodi uresničevanje agende sprememb. "Močnejša Evropa pomeni boljši svet," je še poudarila.

Von der Leynova je spremembe, ki jih bodo občutili vsi državljani EU, obljubila že v nagovoru evropskim poslancem pred glasovanjem. Njeno glavno sporočilo je: "Začnimo delati."

Med najpomembnejšimi nalogami nove komisije je izpostavila zeleno in digitalno tranzicijo. Zahodnemu Balkanu je sporočila, da vrata unije ostajajo odprta za to regijo, Britancem pa, da bo EU z njimi kljub odhodu ohranila tesne vezi.

Poslancem je prva predsednica komisije v zgodovini unije predstavila tudi svojo ekipo, v kateri je dvanajst žensk, največ doslej, in osem članov stare komisije. Po zapletih s komisarskimi kandidati so v ekipi Nemke trije "nadomestni" kandidati iz Francije, Madžarske in Romunije. Ni pa v njej britanskega komisarja, saj ga London pred volitvami 12. decembra ni želel predlagati.

Prvo novinarsko vprašanje, ki ga je dobila von der Leynova po potrditvi nove komisije, se je nanašalo na večletni evropski proračun za obdobje 2020-2027, glede katerega so članice močno razdeljene, tako da dogovora ni na vidiku, čeprav je časa malo.

Na vprašanje, ali bo nova komisija predstavila nov proračunski predlog, je odgovorila, da je Junckerjeva komisija predstavila dober predlog in da je sedaj na potezi finsko predsedstvo, ki mora pripraviti pogajalski okvir, o katerem bodo decembra razpravljali voditelji članic unije. Izpostavila je, da ljudje upravičeno pričakujejo premike in da je za to nujen primeren proračun za prihodnjih sedem let.

Novinarje so zanimali tudi konkretni načrti za izhod iz slepe ulice pri azilni reformi. Von der Leynova je zatrdila, da bo rešitev za problem spornih obveznih begunskih kvot del novega migracijskega pakta, ki ga bodo predstavili konec prvega četrtletja ali v začetku drugega četrtletja prihodnjega leta.

Poudarila je tudi vodilno vlogo EU v boju proti podnebnim spremembam in ambicije na tem področju. Potrdila je, da se bo v ponedeljek v Madridu udeležila podnebnega vrha. Po neuradnih napovedih je prvi zeleni sveženj predlogov nove komisije pričakovati še pred božičem.

Bivša obrambna ministrica Nemčije se je razgovorila tudi o obrambnih ambicijah unije, pri čemer je izpostavila, da bo zveza Nato vselej ostala steber skupne obrambe in da EU nikdar ne bo vojaško zavezništvo, je pa veliko področij, na katerih vidi dejavno vlogo unije, ne Nata.

Pričakovano je med temami prevladovala tudi digitalizacija. Von der Leynova je izpostavila, da je evropski pristop k temu izzivu osredotočen na človeka. Kot je unija narekovala standarde pri varnosti podatkov, jih mora tudi pri umetni inteligenci, je poudarila.

V povezavi z blokado pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo je izpostavila, da sredi tekme ne smemo spreminjati pravil, ponovila je prepričanje komisije, da si državi zaslužita začeti pogajanja, in poudarila, da je sedaj treba o tem prepričati tudi vse članice.

Nova komisija bo po besedah von der Leynove delovni program predstavila konec januarja ali v začetku februarja.

Nova komisija bo z delom sicer uradno začela v nedeljo. Komisarja iz Slovenije Janeza Lenarčiča, ki bo pristojen za krizno upravljanje, prva naloga v novi vlogi čaka v ponedeljek, ko bo imel prvo izmenjavo mnenj s člani odbora Evropskega parlamenta za razvoj.

Lenarčič je po glasovanju še poudaril, da je evropski komisar, vendar je iz Slovenije in tega ne bo pozabil. Po njegovih besedah je naloga komisarjev, da delujejo v splošnem interesu unije, a tisto, kar je v splošnem interesu, je tudi v interesu Slovenije, denimo spoštovanje vladavine prava.

Premier Marjan Šarec je v odzivu na potrditev Evropske komisije izrazil upanje, da bo nova komisija "prepoznala tiste prvine, ki jih tudi Slovenija zagovarja, se pravi, v prvi vrsti vladavino prava". Sicer pa se bo komisarska ekipa dokazala s svojim delom, je menil.

Evropski poslanci iz Slovenije so večinoma izrazili zadovoljstvo, da bo ekipa Ursule von der Leyen po zapletih in enomesečni zamudi lahko naposled začela z delom. Od nove komisije in slovenskega komisarja Janeza Lenarčiča imajo sicer različna pričakovanja in želje.

Bivši predsednik komisije Juncker je takoj po potrditvi čestital svoji naslednici. "Danes se zate začenja novo potovanje. Vem, da bomo pod tvojim vodstvom videli močnejšo, bolj zeleno in digitalno EU," je poudaril in ji zaželel vse najboljše.

Von der Leynovi in njeni ekipi je po Twitterju čestital tudi veleposlanik ZDA pri EU Gordon Sondland. Glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier pa je po Twitterju sporočil, da je počaščen, da bo v okviru komisije von der Leynove vodil skupino za odnose z Združenim kraljestvom.

Strasbourg/Bruselj, 27. novembra (STA) 
Foto: STA