c S

Evropski parlament za aktivnejši boj proti trgovini z otroki

26.11.2019 17:18 Strasbourg, 26. novembra (STA) - Evroposlanci so ob 30-letnici konvencije ZN o otrokovih pravicah danes sprejeli resolucijo, v kateri pozivajo k aktivnejšemu boju proti trgovini z otroki ter prisilnim porokam. V dokumentu, ki ga je podprlo 495 poslancev, 58 jih je bilo proti, 87 pa vzdržanih, parlament tudi izpostavlja ključen prispevek otrok v boju proti podnebnim spremembam.

Poslanci v resoluciji obsojajo vse oblike nasilja nad otroki, vključno s prisilnimi porokami, pohabljanjem ženskih spolnih organov in psihičnim nasiljem.

Vse države članice pozivajo k oblikovanju novih strategij za izkoreninjenje spolnega nasilja in spolnih zlorab otrok tako na spletu kot sicer. Pozivajo tudi k sprejetju zakonodaje, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok.

Resolucija se tudi zavzema za polno izvrševanje skupnega evropskega azilnega sistema, s katerim bi izboljšali pogoje za otroke migrante.

Opozarja tudi na diskriminacijo otrok brez državljanstva, invalidov, otrok istospolno usmerjenih staršev, otrok zapornikov ter tistih, katerih starši so t.i. tuji borci v vrstah džihadistov.

Dokument ob tem poziva države članice k repatriaciji otrok tujih teroristov, zajetih na severovzhodu Sirije.

Izpostavlja pa tudi pozitiven vidik, pomembno vlogo otok pri oblikovanju politične agende, kot so na primer protesti mladih za ukrepanje proti podnebnim spremembam.

Vse države članice, ki še niso ratificirale konvencije ZN o otrokovih pravicah, pa parlament v resoluciji poziva, naj to storijo čim prej.

Slovenska evroposlanka Romana Tomc (EPP/SDS) je ob 30. obletnici sprejetja konvencije o otrokovih pravicah ob robu plenarnega zasedanja opozorila na otroke v povezavi z demografijo.

"Brez naših otrok resnično ni prihodnosti, ni nadaljevanja naše kulture, našega načina življenja in ni našega obstoja. Zato imamo kot posamezniki in kot družba dolžnost, da poskrbimo za ugodno okolje za rast in razvoj naših otrok," je poudarila poslanka v sporočilu za javnost. Po njenih besedah vsak nosi svoj del odgovornosti, starši, vzgojitelji, učitelji, okolica, in tudi politika, ki sprejema predpise.