c S

Fajonova predsednica delovne skupine za schengen v Evropskem parlamentu

26.11.2019 13:19 Strasbourg, 26. novembra (STA) - Člani odbora Evropskega parlamenta za pravosodje, notranje zadeve in svoboščine (Libe) so slovensko poslanko Tanjo Fajon (S&D/SD) danes izvolili za predsednico posebne delovne skupine za schengen. Po imenovanju je Fajonova napovedala, da si bo prizadevala schengenski ideji povrniti pomen in ugled, prostoru brez meja pa polno življenje.

"Skrajni čas je, da naredimo premik naprej, saj je schengensko območje z vzpostavitvijo neutemeljenih notranjih nadzorov meja že veliko predolgo ogroženo," je poudarila poslanka, ki je bila v prejšnjem mandatu poročevalka za sveženj reform schengenske, migracijske in azilne zakonodaje.

Poslanka ustanovitev in vodenje delovne skupine razume tudi kot zaupnico Evropskemu parlamentu za nadzor nad izvajanjem zakonodaje v schengenskem prostoru.

Fajonova je napovedala, da se bo skupina posvetila tudi izpolnjevanju pogojev pri pristopanju Hrvaške v schengensko območje in pri svojem delu neposredno sodelovala tudi s pristojno evropsko komisarko Ylvo Johansson.

"S komisarko deliva skupne ambicije - ponovno zagotoviti prostor svobodnega gibanja in učinkovito upravljati z migracijami," je, kot so sporočili iz njene pisarne, še povedala Fajonova.