c S

Predsednik Evropskega parlamenta pozval članice EU k ratifikaciji istanbulske konvencije

25.11.2019 19:29 Strasbourg, 25. novembra (STA) - Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami pozval članice EU, ki še niso ratificirale istanbulske konvencije, naj to storijo. Evropski parlament v Strasbourgu bo v znak solidarnosti z ženskami, žrtvami nasilja, drevi osvetljen oranžno, poslanci pa so žrtve počastili tudi z minuto molka.

"Vsaka tretja deklica ali ženska je v svojem življenju žrtev fizičnega ali spolnega nasilja," je danes izpostavil Sassoli ob začetku tokratnega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu in dodal, da to žrtve zaznamuje za vse življenje.

Nasilje je po njegovem ena glavnih ovir za emancipacijo žensk ter ima uničujoče posledice tako za žrtve kot za celotno družbo.

Treba je sprejeti ukrepe za zagotavljanje enakosti spolov, za preprečevanje nasilja, za zaščito žensk ter da bi odgovorne pripeljali pred roko pravice, da bi sprejeli skupne politike po vsem svetu, je dejal Sassoli.

Zato je poudaril, da morajo vse članice EU ratificirati istanbulsko konvencijo, prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument na tem področju.

Čeprav je EU konvencijo podpisala 13. junija 2017, je še vedno ni ratificiralo sedem držav članic - Bolgarija, Češka, Madžarska, Litva, Latvija, Slovaška in Velika Britanija.

Evropski parlament se je pridružil pobudi Orange the world za boljšo prihodnost za vse ženske. Zgradba parlamenta v Strasbourgu bo v znak solidarnosti z ženskami, žrtvami nasilja, drevi osvetljena oranžno. S tem parlament po besedah njegovega predsednika pošilja sporočilo miru in izraža pripravljenost ukrepati za zaščito evropskih vrednot.

Evroposlanci so ženske, žrtve nasilja ob začetku zasedanja počastili tudi z minuto molka. Zvečer pa je na dnevnem redu zasedanja razprava o istanbulski konvenciji in drugih ukrepih za boj proti nasilju na podlagi spola. V četrtek, zadnji dan zasedanja bodo evropski poslanci glasovali o resoluciji o tej temi.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je ob današnjem mednarodnem dnevu poudarila, da je nasilje nad ženskami resen zločin in ga je kot takega potrebno uvrstiti v pogodbe EU. "Ženske ne morejo čakati," je še zapisala na družbenem omrežju Twitter.

"Nasilje nad ženskami in otroki je obsojanja vredno in se v nobenem primeru ne sme opravičevati kot sprejemljiva oblika medsebojnih odnosov," pa je tvitnila Ljudmila Novak (EPP/NSi).