c S

Pri preprečevanju prevar in korupcije ključna preventiva

19.11.2019 15:03 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Število zaznanih prevar in korupcije je v porastu, vendar tudi zaradi uspešnejšega odkrivanja tovrstnih kaznivih dejanj, so poudarili na dogodku ob uradnem odprtju mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah. Za preprečevanje prevar in korupcije je po mnenju sodelujočih ključna preventiva, ki se začne s tovrstnimi akcijami ozaveščanja.

Kot je dejala predsednica slovenske podružnice Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar (ACFE) in članica svetovalnega odbora krovne organizacije Sandra Damijan, je število primerov prevar in korupcije v porastu, a je statistika v tem primeru odvisna od interpretacije. "Sam porast namreč ne pomeni nujno, da je bilo teh primerov pred desetimi leti manj - smo le učinkovitejši pri odkrivanju in pregonu," je dejala.

Neuspešna pa je Slovenija pri zaseganju nezakonitega denarja. "Eno je namreč kaznivo dejanje odkriti, drugo pa denar, pridobljen s tem dejanjem, zaseči in z njim upravljati. Statistika je tu porazna. Skoraj 99 odstotkov denarja, ki ga storilci pridobijo na nezakonit način, ostane v njihovih rokah," je opozorila.

Preiskovanje prevar postaja zahtevnejše tudi zaradi razvoja novih tehnologij, ki prevarantom omogočajo bolj sofisticirane metode dela. "Je pa res, da so vse te sofisticirane metode na voljo tudi preiskovalcem," je ob tem poudaril vodilni partner in vodja področja forenzike za jadransko regijo družbe Deloitte Yuri Sidorovich.

Vendar pa bo po njegovih besedah še veliko dela s klasičnimi oblikami prevar, kot so prirejanje razpisov in prevare brez razpisov. "Več kot polovica vseh prevar se zgodi na področju nabave. Tam ne potrebuješ sofisticiranih tehnologij - dovolj je lepa provizija," je dejal.

Za uspešnejši boj proti prevaram in korupciji bi morali po mnenju sodelujočih na dogodku - udeležila sta se ga med drugim predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec - okrepiti ozaveščanje in sodelovanje ter izboljšati učinkovitost kazenskega pregona.

Krepitvi ozaveščanja je bila namenjena tudi anketa med študenti v Sloveniji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Kot je povedal Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, ki je sodeloval pri njeni izvedbi, slovenski študenti med razlogi za korupcijo v največji meri navajajo oportunistično ravnanje posameznikov in neučinkovit pregon.

Po mnenju anketirancev je povečana raven korupcije najbolj prisotna v parlamentu, sledijo lokalna uprava, podjetja v zasebni lasti in zdravstvo. "Zelo zaskrbljujoča je tudi ugotovitev, da študenti med preizkusi znanja v veliki večini prepisujejo ali omogočajo prepisovanje," je dodal.

Dogodke ob tednu ozaveščanja o prevarah drugo leto zapored organizira družba Deloitte Slovenija. V sklopu tedna bodo organizirali okrogle mize, panele in druge dogodke, na katerih bo do petka govora o različnih dejavnostih za spodbujanje usposabljanja in izobraževanja za boj proti prevaram. Posebno pozornost bodo posvetili obravnavi finančnega kriminala, pranju denarja in razvoju finančne forenzike.