c S

Nevladniki kritični do EIB glede korupcije, tudi v primeru Teš 6

19.11.2019 11:11 Bruselj, 19. novembra (STA) - Evropska investicijska banka (EIB) ni uspešna pri odpravljanju korupcije in goljufij pri svojih naložbah, ugotavljajo v koaliciji nevladnih organizacij Counter Balance, ki že več kot deset let spremlja delovanje hišne banke EU. Podrobno so analizirali štiri primere, ki jih je zaznamovala korupcija, med njimi Teš 6.

V Counter Balance so preučili, kako dobro je EIB opremljena za soočanje s tveganji korupcije in goljufij, ter ugotovili, da zaradi pomanjkljivih notranjih mehanizmov, nezadovoljivega upravljavskega okvira in pomanjkanja ustreznega zunanjega nadzora ni kos tej nalogi, kar bistveno ogroža evropske naložbe v Evropi in zunaj nje.

Banka trdi, da izvaja politiko ničelne strpnosti do goljufij in korupcije, toda v resnici je njihova protikorupcijska politika neprimerna. "V času, ko javnost glasno zahteva, da se korupcija konča, lahko EIB deluje v hermetično zaprtem mehurčku nedotakljivosti," poudarja avtor poročila Xavier Sol.

To se po njegovih besedah mora končati. Banka mora odgovarjati pred sodiščem, če se ugotovi, da je zamižala pri korupciji. Sedaj sodišča ne morejo uporabiti nobenih sankcij proti EIB, ker njene protikorupcijske politike niso zakonsko določene - so zgolj notranja pravila, ki se izvajajo po presoji EIB.

Counter Balance v poročilu analizira štiri primere naložb EIB, za katere je bilo po njihovih navedbah 2,8 milijarde evrov porabljenih za projekte, zaznamovane s korupcijo: posojila za koncern Volkswagen, obvoznico Passante di Mestre in infrastrukturne projekte MOSE v Italiji ter šesti blok Termoelektrarne Šoštanj oziroma Teš 6 v Sloveniji.

Na podlagi analize teh štirih projektov ugotavljajo, da uporablja EIB v boju proti goljufijam in korupciji nesistematičen pristop, ki se razlikuje od primera do primera ter ni primeren za ustrezno obravnavo politično občutljivih primerov.

EIB je Tešu za enega najbolj spornih slovenskih energetskih projektov odobrila posojilo v višini 440 milijonov evrov na podlagi državnega poroštva. Pred odločitvijo o izplačilu posojila v začetku leta 2013 so v banki sicer opozarjali na korupcijske očitke.

Poleg tega je februarja letos generalnega državnega tožilca Draga Šketo obiskal vodja oddelka EIB za preiskovanje goljufij Bernard O'Donnell. Govorila sta o preiskavah v povezavi z vlaganji EIB v infrastrukturne projekte v Sloveniji, tudi o odprtem postopku v zadevi Teš 6.

"V času, ko EIB načrtuje postati podnebna banka EU in igrati ključno vlogo v evropskem zelenem dogovoru, pozivamo institucije EU in delničarje EIB, naj po najboljših močeh izboljšajo nadzor nad uporabo javnih sredstev. Skrajni čas je, da zapremo ključne vrzeli, ki omogočajo zlorabo evropskega javnega financiranja," poudarja Sol.

V Counter Balance ob tem pozivajo k temeljni reformi poslovnega modela in praks EIB, tako da bi banka postala bolj odgovorna in transparentna, da bi okrepila odpornost do premoči podjetij ter pospešila svojo demokratizacijo.

V EIB so sicer konec minulega tedna pod močnimi pritiski okoljskih organizacij sprejeli odločitev o odpravi financiranja projektov v povezavi s fosilnimi gorivi z letom 2022. Odločitev velja za pomemben mejnik in premik k dejavnemu spodbujanju doseganja cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Banka, ustanovljena leta 1958, je sicer maja letos odobrila tudi 250-milijonsko posojilo za največji slovenski infrastrukturni projekt - drugi tir Divača-Koper.

Counter Balance je evropska koalicija razvojnih in okoljskih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju financiranja razvoja in mednarodnih finančnih institucij. Njeno poslanstvo je zagotoviti, da evropske javne finance postanejo ključni dejavnik prehoda k družbeno in okoljsko trajnostni in pravični družbi, pojasnjujejo v organizaciji.