c S
Znanih je 10 najvplivnejših pravnikov 2019 19.11.2019 11:02 Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravniki letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): dr. Sara Ahlin Doljak, ddr. Klemen Jaklič, mag. Martin Jančar, dr. Rajko Knez, mag. Matevž Krivic, dr. Marko Pavliha, Zvjezdan Radonjić, dr. Miha Šepec, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO se je končal devetnajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki že tradicionalno poteka v dveh delih. Izmed dvajsetih finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov, ki so do 18. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Tokrat je med deseterico največ sodnikov do zdaj, in sicer dva ustavna sodnika, en nekdanji ustavni sodnik in dva okrožna sodnika. V letošnjem izboru so skromno zastopane pravnice, saj se je v deseterico najvplivnejših uvrstila le ena, kar se je v devetnajstih letih zgodilo tretjič.

Organizatorji smo v prvem delu izbora prejeli prek 100 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju pravne in širše javnosti posebno prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu pa so obiskovalci portala lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov. Tokrat smo zbrali več kot 7.000 glasov, kar je enkrat več kot lani; velja poudariti, da je vsak glasovalec lahko oddal svoj glas le enkrat. Prejeli smo tudi številne utemeljitve glasovanj, iz katerih smo lahko razbrali, da so predlagani pravniki letos prepričali predvsem z lastnostmi, kot so nepristranskost, argumentiranost, angažiranost in seveda strokovnost, posebno pogosto sta bila letos za posameznike izpostavljena pogum in pokončnost.

Uvrstitev med deset najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo v pravni in tudi širši javnosti. Družba LEXPERA, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo, s katero se izbor tradicionalno končuje.

Razpravo pod skupnim naslovom Pravnik kot posameznik — kamenček ali trdna skala v pravnem mozaiku?, ki bo v torek, 26. novembra 2019, ob 11. uri v ljubljanskem hotelu Slon, bo povezoval dr. Miha Šepec, docent za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, ki je ponovno izbran med 10 najvplivnejših pravnikov. Prenos bo mogoče spremljati v živo na spletnih portalih rtvslo.si in iusinfo.si.

Dr. Šepec je za uvod v razpravo zapisal:

Naša družba je naravnana k iskanju in idealiziranju posameznikov s posebnimi lastnostmi, ki izstopajo iz povprečja in pustijo svoj pečat v zgodovini  — vodje, junaki, legende. Naj bodo to znanstveniki, pisatelji, umetniki, glasbeniki, športniki ter drugi, ki v nas vzbujajo željo po sledenju in s svojim statusom, imenom ter ugledom vplivajo na spremembe v družbi.

Kako pa je v pravu? Ali poznamo posameznike, ki so v pravnem svetu vodilni, ki gradijo pravne temelje, razvijajo pravne poglede in so drugim pravnikom v zgled? Je v pravu sploh mogoče postati vodja, ali pa je pravnik vedno le kamenček, ki se izgubi v ogromnem državnem pravnem mozaiku? Je pravnik le suženj državne politike in zakonodaje, ali pa lahko s svojo osebnostjo in karakterjem doseže spremembe, ki presegajo pozitivno zakonodajo?

 O vlogi, funkciji in vplivu, ki ga imajo na pravni sistem v Sloveniji, se bomo pogovorili z najvplivnejšimi pravniki. Zanimali nas bodo njihovi pogledi na aktualne dogodke v družbi in pravni praksi, kako vidijo svojo vlogo pri izboljšanju pravnega sistema kot celote in kako uspešni so pri tem.

Vabljeni k ogledu okrogle mize, saj se tudi letos obeta zanimiva in polemična razprava.

Ljubljana, 19. novembra (iusinfo.si) 

>> Več o lanskem izboru in okrogli mizi