c S

Ministrstvo obupalo nad ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost

13.11.2019 11:02 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Ministrstvo za delo ne bo več iskalo podpore ukinitvi dodatka za delovno aktivnost. Bodo pa v prihodnje nadaljevali z uvajanjem spodbud za brezposelne osebe, s ciljem njihove aktivacije in vključitve na trg dela, so sporočili z ministrstva.

V sporočilu za javnost so spomnili, da je na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki bi uzakonila ukinitev dodatka, državni svet najprej izglasoval veto, nato pa pristojni odbor DZ v ponedeljek ni izglasoval vnovične podpore predlogu. "Vsled temu, ministrstvo podpore za novelo zakona več ne bo iskalo," so navedli.

Že v torek so tudi zanikali, da bi ministrica, ki se je udeležila sestanka s poslanci NSi, pri njih iskala podporo za sprejem novele. Je pa državni sekretar na ministrstvu Tilen Božič še v ponedeljek napovedoval pogovore, med drugim s SDS, katerih glasovi bi bili za sprejetje zakona ob vnovičnem glasovanju ključni.

Novela zakona je ob prvem glasovanju prejela 34 poslanskih glasov, 18 poslank in poslancev je bilo proti. LMŠ, SMC, DeSUS, SNS in manjšinska poslanca so takrat zakon podprli, poslanci SAB so glasovali različno, v Levici in SD pa so bili proti. V NSi in SDS so se prvič pri glasovanju v DZ večinoma vzdržali. V ponedeljek pa je večina poslanskih skupin v razpravi na odboru napovedala, da bo na plenarni seji glasovala enako kot prvič. Za mnenje, da je predlog novele ustrezen, je na odboru sicer glasovalo le šest poslancev odbora, moralo pa bi jih vsaj devet.

Na ministrstvu so sicer znova zapisali, da so novelo pripravili s ciljem aktivirati brezposelne osebe, da se vključijo v socialna zavarovanja, s čimer bi jim tekla pokojninska doba, kar je ključno za njihovo socialno varnost na stara leta.

Leta 2018 so ob analizi strukture upravičencev do denarne socialne pomoči namreč ugotovili, da je velika večina upravičencev brezposelnih. Ob tem je ministrstvo namenilo dodatnih 86 milijonov evrov na letni ravni za denarne socialne pomoči, sproščeni so bili tudi vsi varčevalni ukrepi na področju družinske politike, za kar je bilo namenjenih dodatnih 58 milijon evrov. Hkrati pa so ocenili, da dodatek za delovno aktivnost ni več ustrezno umeščen v institut denarne socialne pomoči in da bodo nove spodbude na področju aktivne politike zaposlovanja in zaposlitvene rehabilitacije v danih razmerah bolj učinkovite od dodatka za delovno aktivnost.