c S

Matej Raščan oproščen v zadevi goljufanja pri posojilu

12.11.2019 19:13 Ljubljana, 12. novembra (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je danes oprostilo nekdanjega prvega moža Dela Revij in Rašice Pointa Mateja Raščana, ki je bil v primeru prejema posojila od Domna Vivoda obtožen goljufije, na spletnih straneh poroča Večer. Sodnik Zvjezdan Radonjić je ob izreku sodbe obtožnico označil za "invalidno".

Tožilstvo je Raščanu očitalo, da je ob prevzemu 215.000 evrov posojila od Domna Vivoda leta 2010 vedel, da mu tega denarja ne bo nikoli vrnil, torej je imel goljufiv namen, je na današnjem izreku sodbe spomnil Radonjić.

Raščan je pozneje po sodnikovih besedah s soprogo Domna Vivoda Brigito Vivod sklenil kompenzacijsko pogodbo, tako da je Vivodova od njega odkupila poslovni delež podjetja Rašica Point, s čimer je vrnil 75 odstotkov dolga, tako da je bil Domnu Vivodu dolžan še 151.000 evrov.

Domen in Brigita Vivod sta nato na sodišču povedala, da je bil dolg v celoti povrnjen, je poudaril Radonjić.

Raščan je oktobra na sodišču povedal, da je razliko poravnal tako, da je Vivodovi, potem ko je odkupila podjetje Rašica Point, prepustil tudi 30.000 kosov oblačil znamke Rašica. Skupaj z zakoncema se je dogovoril, da bo Vivodova prodala 8000 kosov oblačil in možu vrnila denar, ki bi mu ga sicer moral vrniti Raščan, preostale kose oblačil pa je plačala Raščanu.

To je potrdil tudi Domen Vivod. Kot je dejal, je od zdaj že nekdanje soproge Brigite Vivod šele pred kratkim izvedel, da je Raščan dolg dejansko že poplačal. Brigita Vivod naj mu tega ne bi povedala, ker sta bila zaradi ločitve v slabih odnosih. Zdaj bosta zadevo uredila.

"Sicer pa je obtožnica na več mestih sama s sabo v nasprotju. Po tako invalidni obtožnici, kot je ta, ki vam še vedno očita goljufiv namen, ne bi bil nihče nikjer na svetu obsojen," je bil danes kritičen Radonjić.

Tožilstvo je do današnje glavne obravnave v obtožnici trdilo, da Raščan Vivodu še vedno dolguje 151.000 evrov z zamudnimi obrestmi, danes pa je tožilka pred izrekom sodbe delno spremenila obtožnico, a Raščanu še vedno očitala, da je imel namen Vivoda prelisičiti.

Tožilka je na predobravnavnem naroku Raščanu avgusta lani sicer ponudila, da bo zanj predlagala kazen dve leti in pol zapora, če krivdo prizna po hitrem postopku, a se obtoženi ni hotel pogajati, saj je vztrajal, da je Vivodi vrnil dolg "do zadnjega centa".

Sodišče mu je torej verjelo in ga oprostilo, Radonjić pa je danes ocenil še, da bi tožilstvo moralo preganjati tistega, ki je Raščanu posodil denar. "Iz obtožnice izhaja, da je Vivod Raščanu posodil denar z namenom pridobitve visokih obresti, govorimo o kar 42-odstotnih obrestih," je izpostavil in dodal, da je Vivod Raščanu posodil 215.000 evrov, na koncu pa od njega dobil "čez 300.000 evrov, kar pomeni, da gre za več kot 100.000 evrov oderuških obresti".