c S

Pri spremembah volilne zakonodaje ima zadostno podporo relativni prednostni glas

12.11.2019 17:48 Predstavnikom parlamentarnih strank na današnjih pogajanjih pri predsedniku republike ni uspelo doseči končnega soglasja glede sprememb volilne zakonodaje, zdi pa se, da se tehtnica nagiba v prid uvedbi relativnega prednostnega glasu. Minister za javno upravo Rudi Medved je celo prepričan, da imajo za omenjeno spremembo že zagotovljenih 60 glasov.

Kot so po zaključku današnjih pogajanj novinarjem povedali predstavniki parlamentarnih strank, je bila novost današnjega kroga pogovorov ta, da so v SD izkazali pripravljenost, da podprejo predlog spremembe zakona o volitvah v DZ, ki uvaja relativni prednostni glas. Tako rešitev zdaj neuradno podpirajo v LMŠ, SD, SMC, Levici, SAB, NSi in SNS, ki imajo v parlamentu skupno 58 glasov. Minister Medved je prepričan, da predlog podpirata tudi poslanca obeh manjšin in da je zato predlogu zagotovljena zadostna podpora. Nasprotno po oceni Medveda zadostne podpore nima predlog spremembe zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev DZ, ki predvideva spremembo meja volilnih okrajev.

Kljub temu se na današnjih pogajanjih še niso dogovorili, da predlog za uvedbo relativnega prednostnega glasu pošljejo v DZ, saj so predvsem v DeSUS izrazili željo, da pred dokončno odločitvijo o tem, kateri predlog podpreti, dobijo še en predlog sprememb meja volilnih okrajev, ki bi predvideval večje odstopanje velikosti volilnih okrajev od zdaj predlaganega. Kot so sporočili iz kabineta predsednika republike, bo ministrstvo dodaten predlog poslalo do konca tega meseca, nato pa bo predsednik republike Borut Pahor določil datum še enega kroga pogajanj.

Pri novem predlogu po besedah ministra Medveda ne bo šlo za nov predlog sprememb zakona, ampak zgolj za nekatere simulacije, kako bi bilo videti, če bi bila odstopanja od velikosti povprečnega volilnega okraja do 25-odstotna. Sam je sicer prepričan, da odstopanja ne bi smela biti večja od 15 odstotkov, kot to predvideva tudi trenuten predlog spremembe zakona, saj da potem rešitev ne bi bila več skladna z odločbo ustavnega sodišča.

Dogovor sicer je, da bo v DZ s podpisi poslancev poslan tisti predlog, ki bo užival zadostno podporo. Kdaj bi se to lahko zgodilo, Medved danes še ni mogel napovedati. "Lahko da bodo poslanci zbirali podpise takoj, lahko pa bodo čakali še dodatne simulacije," je dejal. Prepričan je, da bodo spremembe zakona v parlamentarni postopek vložene še letos.

Kot je po današnjih pogajanjih povedal Dejan Levanič, so v SD podpise pod predlog za uvedbo relativnega prednostnega glasu pripravljeni prispevati, ne nasprotujejo pa niti temu, da se opravi še zadnji napor glede morebitnih sprememb meja volilnih okrajev, za kar so se odločili danes. "Se mi pa zdi, da se večina nagiba k temu, da bo prišlo do ukinitve volilnih okrajev in uvedbe relativnega prednostnega glasu," je dejal.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurša so pripravo dodatnega predloga meja volilnih okrajev, ki dovoljuje večja odstopanja v velikostih, danes predlagali, da se bodo lahko lažje odločili, katerega od dveh predlogov podpreti. Pri tem je bil tudi nekoliko nejevoljen, saj bi moralo ministrstvo takšen predlog po sklepu s prejšnjega kroga pogajanj pripraviti že do danes. Po besedah Jurše sicer v DeSUS za zdaj vrat niso zaprli še nobenemu od predlogov.

V SDS tudi danes izjav niso dajali, neuradno pa naj bi uvedbi relativnega prednostnega glasu nasprotovali in se namesto tega zavzemali za spremembo meja volilnih okrajev.

Ob vsem skupaj se sicer postavlja vprašanje, ali današnje večinsko poenotenje glede uvedbe relativnega prednostnega glasu pomeni, da bo poslancem volilno zakonodajo dejansko uspelo spremeniti pravočasno (po odločbi ustavnega sodišča imajo za to še leto dni časa). Poslanka SAB Maša Kociper je po današnjih pogajanjih še bolj prepričana, da jim bo to uspelo, medtem ko je poslanec NSi Blaž Pavlin v napovedih bolj previden. "Spomnimo se samo na spremembe zakona o poslancih," je opozoril.

Ljubljana, 12. novembra (STA)
Foto: STA