c S

Pravobranilec EU: Kataloncu Junquerasu pripada poslanska imuniteta

12.11.2019 13:18 Generalni pravobranilec na sodišču Evropske unije Maciej Szpunar je v danes objavljenem mnenju zapisal, da je mandat evropskega poslanca, ki ga je maja osvojil nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, veljaven. Tako obsojenemu katalonskemu politiku pripada tudi poslanska imuniteta, dokler mu je Evropski parlament ne odvzame.

Junqueras je bil na majskih volitvah izvoljen za evropskega poslanca, kar je uradno potrdila tudi španska volilna komisija. A mu špansko vrhovno sodišče ni dovolilo, da bi po volitvah zapustil pripor in prisegel kot evropski poslanec, tako da v skladu s špansko ustavo ni mogel prevzeti mandata. Zato je njegov poslanski položaj španska volilna komisija razglasila za praznega.

Špansko sodišče je julija Sodišče EU v Luksemburgu zaprosilo za mnenje o tem, ali Junqueras uživa poslansko imuniteto, čeprav ni prisegel kot evropski poslanec.

"Poslanski mandat je moč pridobiti samo od volivcev in ne more biti pogojen z izpolnitvijo kakršnekoli formalnosti," je Sodišče EU povzelo pravno mnenje generalnega pravobranilca. "Meni, da prisega, s katero se spoštuje španska ustava, ne more biti del procesa za izvolitev v Evropski parlament v Španiji. Ta proces je treba obravnavati kot končanega z uradno razglasitvijo rezultatov," so dodali.

Szpunar je ob tem zapisal, da evropskemu poslancu imuniteta pripada od izvolitve, dokler mu je Evropski parlament ne odvzame. Dodal je, da so Junquerasu sodili in ga obsodili, še preden se je parlament lahko izrekel o njegovi imuniteti.

Sodišče v Luksemburgu naj bi o primeru nekdanjega katalonskega podpredsednika odločilo v prihodnjih mesecih. Mnenje pravobranilca je neobvezujoče, a ga sodišče v večini primerov upošteva.

Če se bo strinjalo, bi lahko to predstavljajo presedan v primeru nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in nekdanjega katalonskega ministra Antonija Comina. Tudi onadva sta bila izvoljena v Evropski parlament, a nista mogla prevzeti mandatov, ker sta se po poskusu odcepitve Katalonije od Španije zatekla v Belgijo.

Junqueras je ostal v domovini in bil sredi oktobra letos zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev obsojen na 13 let zapora. V času evropskih volitev je bil v priporu, kjer je čakal na sodbo vrhovnega sodišča.

Luxembourg, 12. novembra (STA)