c S
Hrvaško novinarsko društvo šokirano zaradi sodb novinarjem in medijem 08.11.2019 19:52 Zagreb, 08. novembra (STA) - Na Hrvaškem so v preteklih dneh izrekli več sodb novinarjem in medijem, kar je šokiralo Hrvaško novinarsko društvo (HND). Oglasili so se, potem ko je bil novinar Ivan Žada nepravnomočno pogojno obsojen na štiri mesece zapora, ker je nepooblaščeno posnel in potem objavil telefonski pogovor s poslancem HDZ Josipom Đakićem.

Sporni pogovor med Žado in Đakićem je potekal oktobra lani, potem ko je sin poslanca Ivan Đakić v nekem lokalu v Virovitici grozil novinarju s fizičnim nasiljem. Povedal je, da mu bo "zlomil vrat" ali pa plačal nekomu 500 evrov v Zagrebu, da bo to storil, spominja HND na svoji spletni strani.

Ivan Đakić je bil sicer junija letos nepravnomočno obsojen na pogojno kazen enajstih mesecev zapora, ker je grozil Žadu. Sodišče je v kazen združilo tudi sankcijo za Đakićeve grožnje s pokolom Srbov med pravoslavnim božičem, ki jih je objavil na družbenih omrežjih.

Potem ko je Ivan Đakić zagrozil Žadu, je novinar po telefonu poklical njegovega očeta, da bi ga obvestil o grožnjah, ker je bil zaskrbljen za svojo varnost in varnost svoje družine, je ponovil Žada novinarjem tudi po sredini sodbi proti njemu. Povedal je, da se mu je predstavil kot novinar.

V HND so prepričani, da sodba proti Žadu ni v skladu z evropskimi standardi zaščite novinarskega izražanja, saj ni šlo za zasebni pogovor. Komunikacija z državnimi uradniki je za novinarje vedno v javnem interesu, so dodali. Napovedali so, da bodo Žadu ponudili vso pravno pomoč v nadaljevanju postopka na drugi stopnji.

Novinarsko društvo je v istem sporočilu izrazilo tudi zaskrbljenost zaradi še dveh nepravnomočnih sodb proti medijem v postopkih, ki sta jih proti medijem in novinarjem prav tako sprožila člana vladajoče HDZ.

Eno je proti Večernjemu listu dobil podpredsednik sabora in HDZ Milijan Brkić, drugo pa inovator in splitski član HDZ Luka Vuković proti časniku Slobodna Dalmacija. Če bosta pravnomočni, bosta morala časnika Brkiću izplačati 40.000 kun (5400 evrov), Vukoviću pa 30.000 kun (4055 evrov).

V HND so napovedali, da bodo o nepravnomočnih sodbah proti novinarjem v državi, ki bo v začetku prihodnjega leta prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, obvestili mednarodno javnost.